Hangi konuda bilgi sahibi olmak istersin?
Yardım almak istediğiniz konuyu seçin ve benzerlik gördüğünüz sorularının cevaplarını inceleyin.
İki kavram oldukça karıştırılsa da her ikisinin de kapsamları farklıdır. DASK, devlet tarafından zorunlu tutulur ve sadece depremden doğacak olan binadaki hasarı karşılar.
Konut sigortası ise ev sahibi ya da kiracının isteğine göre yapılır ve devlet tarafından zorunlu kılınmaz. Ayrıca konut sigortası yangın, yıldırım, hırsızlık gibi durumlarda sadece evinizi değil evin içerisinde bulunan eşyaları da teminat altına alır.
Sigortanın her yıl düzenli olarak yaptırılması gerekir. Ancak geçmiş dönemlerde bu sigortayı yaptırmadıysanız geriye dönük bir ceza ödemezsiniz. Sigortanın bitiş tarihinden itibaren 30 gün içerisinde poliçenizi yenilemezseniz oluşacak herhangi bir hasarda sigorta ödemesine hak kazanamazsınız.
Temeller, istinat duvarları, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, bahçe duvarları, tavan ve tabanlar, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar, asansörler ve merdivenler gibi binanın tamamlayıcı kısımlarında oluşan hasarlar Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındadır.
Alım gücüne uygun olacak şekilde belirlenen Zorunlu Deprem Sigortası primlerinde indirimlerden de yararlanabilirsiniz. İndirime hak kazanmak için ise poliçenizi her yıl düzenli olarak yenilemeniz ya da apartman/sitedeki tüm evlerin sigortalanması durumunda DASK tarafından indirim hakkı kazanırsınız. Bu indirimlerin hepsinden aynı anda yararlanmanız mümkündür.
Sigortalı E-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/sbm-kasko-police-sorgulama ağ sayfasında kendi adına kayıtlı bir araca ait plaka numarasını girerek, aracın kasko poliçe bilgileri hakkında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sistemlerinde kayıtlı olan genel bilgilere ulaşabilir. Bu sayede trafik ya da kasko poliçesinin yürürlükte olup olmadığını, poliçe numarasını, ne zaman sona ereceğini ve poliçe iptal edilmiş ise ne zaman iptal edildiğini öğrenmek mümkün olacaktır.
Kasko poliçesi temel olarak aşağıdaki teminatları kapsamaktadır:
Çarpma- Çarpışma:
Gerek hareket halinde, gerekse hareketsizken, araç sahibinin veya aracı kullananın iradesi dışında ani, harici etkiler neticesinde sabit ya da hareketli bir cismin çarpması, aracın böyle bir cisme çarpması, çarpışması, devrilmesi, düşmesi, yuvarlanması gibi kazalar sonucu meydana gelecek hasarlar ile üçüncü kişilerin kötü niyet veya muziplikle yaptığı hareketler sonucu meydana gelen maddi zararları,
Aracın Yanması:
Bir kaza sonucunda meydana gelecek yangın ve infilakı
Aracınızın Çalınması:
Çalınmaya teşebbüsü veya aracınızda takılı bulunan radyo-teyp, telefon ve benzeri aksesuarların çalınması sonucu meydana gelebilecek hasarlar.
Kasko sigortası, trafik sigortası gibi devlet tarafından
zorunlu tutulan bir sigorta türü değildir. Ancak yaptıracağınız kasko sigortası
ve ekleteceğiniz teminatlar ile aracınız tam olarak korunur. Ayrıca trafik
sigortası sadece sizin yurt içinde olan hasarlarınızı karşılarken kasko
sigortası dünyanın her yerinde hem aracınızı hem de sizi güvencede tutar.
Poliçe imzalandıktan ve ilk ödeme yapıldıktan sonra kasko
sigortası başlar. İptal edilmediği sürece, sigorta 1 yıl boyunca geçerlidir.
Sigorta süresi bitmeden eğer aracınızı başkasına satarsanız,
kaskonuz aracı satın alan kişiye devredilmez. Bu süreçte kalan sigorta
primleri, en kısa zamanda tarafınıza iade edilir.
Araçta oluşan hasar, en geç 5 iş günü içerisinde tarafımıza
bildirilmelidir. Hasar ya da kaza durumunda yapılması gereken talimatlara
uyulmalı ve gerekli evraklar en kısa sürede ilgili yerlere ulaştırılmalıdır.
Belgelerin teslimi sonrasında en kısa sürede incelemeler yapılır ve kasko
ücreti tarafınıza ödenir.
Kasko sigortasına ek olarak alacağınız servis hizmeti ile
aracınızı kısa bir sürede güvenle tamir ettirebilirsiniz. Tüm servisler
kapsamında anlaşmalı/anlaşmasız servislerde aracınızın hasarını giderebilirken,
isterseniz orijinal ve eşdeğer parça özel servis seçeneklerinden birini de
tercih edebilirsiniz.
Hasarsızlık indirimi devam eder. Kasko Sigortasında hasarsızlık indirim kademesi SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) aracılığıyla bütün sigorta şirketleri tarafından online olarak takip edilebilmektedir.
Tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere mirasçılara devreder. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir.
Trafik sigortasının
geçerlilik süresi 1 yıldır. Zorunlu trafik sigortasının her yıl yenilenmesi
gerekir. Sigortanın geçerliliği, poliçede belirtilen tarihte, saat 12:00’ye
kadardır.
Zorunlu trafik
sigortası, sigortanız yoksa kendi başınıza karşılamanız gereken pek çok mali
zararı kapsamı altına almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kapsam
içindeki mali sorumluluğun, zarar gören 3. kişilere ait olmasıdır. Kazada
kusuru bulunan araç sahibinin zararları kapsam dahilinde değildir.
Kasko ile trafik
sigortası birbirinden farklı sigortalardır. Aracınız kaskolu olsa dahi trafik
sigortası yaptırmanız zorunludur. Kasko zorunlu bir sigorta türü değildir.
Ancak başınıza gelebilecek olası sıkıntıları en az maddi kayıp ile atlatmak
için aracınızın hem trafik sigortası hem de kaskosu bulunması önerilir.
Kasko ve zorunlu
trafik sigortası arasındaki en belirgin fark teminat kapsamlarıdır. Zorunlu
trafik sigortası kaza durumunda 3. şahıslarda oluşabilecek zararları kapsar.
Kasko, kendi aracınızla ilgili hasarları da karşılayarak sizin mağduriyetinizi
önler. Bereket Sigorta Kasko paketleri ile ilgili bilgiye sitemizden
ulaşabilirsiniz.
Vize alabilmek için konsoloslukların zorunlu olarak yaptırmanızı istediği yurt dışı sağlık sigortasını, vizeye gerek olmayan seyahatlerinizde de almanızı tavsiye ediyoruz. Seyahat Sağlık Sigortası almanın en önemli nedeni olası sağlık problemleri olsa da poliçeniz size bundan çok daha fazlasını sunuyor. Seyahatiniz ya da iş gezinizin iptal olması, aile bireylerinin ölümü ve kaza geçirmesi gibi durumlarda Seyahat Sağlık Sigortası’ndan yararlanabilmeniz mümkün. Acil durumlarda hemen geri dönebilmeniz ya da aile bireylerinizin sizin yanınıza gelebilmesi gibi ulaşım imkanları da sigorta kapsamında değerlendiriliyor.
Seyahat Sağlık Sigortası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uygulanan vize işlemleri sırasında talep edilen ve yurt dışı seyahatlerinde ihtiyaç duyabileceğiniz olası tedavi masraflarını belirlenen limitler dahilinde karşılayan sigortadır.
İster tatil için Schengen vizesine başvurmuş olun ister iş seyahatine çıkın, beklenmedik olumsuz durumları dert etmemek adına sigortanızın olması gerekiyor. Karşılaşabileceğiniz riskleri göz önünde bulundurarak Bereket Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmak yolculuğa çok daha rahat çıkmanızı sağlayacaktır.
Sigortacı; Sigortalının bir Seyahat sırasında bir Acil Sağlık Durumundan muzdarip olması halinde, aşağıda belirtilen uygulamalara göre olayın meydana geldiği tarihi takiben 30 gün içerisinde Sigortalı tarafından Sigortacıya bildirim yapılması kaydıyla, belirlenen şart ve limitler dâhilinde Sigortalının tazminat talebi ile ilgili hasar ya da zarara karşılık Sigortacıyı tazmin edecektir:
Devamı >>Yeşil Kart anlaşmasına dahil herhangi bir ülkede bir kazaya neden olduğunuzda, başkalarına verdiğiniz maddi, bedeni zararları yada ölümle sonuçlanan kazalarda sorumluluğunuzdan doğan tazminat yükümlülüğünü o ülke yasalarına göre karşılayan bir sigortadır.
Aracınız ile yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız, önce araç sigortanızın hangi ülkelerde geçerli olduğuna dair bilgi almanızda fayda var.
Yeşil Kart Sigortası'nın geçerli olduğu ülkeler için tıklayınız.
Poliçenizi 15 günden 1 yıla kadar farklı süre seçenekleriyle düzenletebilirsiniz.
Yabancı sağlık sigortası ülkemizde oturma izni almak isteyen ve ikamet tezkeresi başvurusunda bulunan yabancı uyruklu kişilerin yaptırmak zorunda oldukları, sözleşme çerçevesi 9/2014 sayılı “ikamet izni taleplerinde yaptırılacak özel sağlık sigortalarına ilişkin genelge” kapsamında belirlenmiş sigorta süresi boyunca yabancı uyruklu kişilerin teminat dahilinde,hastalık ve kaza sonucunda oluşacak sağlık giderlerinin karşılayan özel sağlık sigortasıdır.
11 Nisan 2014 tarihli yabancılar ve uluslararası kanununa göre oturma izni ve ikamet tezkeresi başvurusu esnasında en az 1 yıllık yabancı sağlık sigortası bulunması bir zorunluluktur. Bundan dolayı Türkiye’de oturma izni ve ikamet tezkeresi almak isteyenler, yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorundadırlar. Ayrıca ülkemizde çalışma izni başvurusunda bulunan yabancı uyruklu kişilerin de, yabancı sağlık sigortası yaptırmaları gerekir.
Türkiye’de yerleşik düzene geçilmeyecek ise, yabancı sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kısa süreli Türkiye ziyaretleri için ise şirketimizden hemen Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmanızı öneririz.
Genel olarak İşyeri Paket Sigortası Yangın, yıldırım düşmesi, doğalgaz patlaması gibi infilaklar, işyerinizde hırsızlık neticesi çalınanların ve işyerine verilen hasarların ödenmesi üzerine kurulu pakettir.
Ticari işletmeler tarafından yapılması mutlaka gereklidir. İş yeri sigortasının kapsamı size bağlıdır. Bunun için ek teminatlarla birlikte iş yeri sigortanızı daha kapsamlı bir hale getirebilirsiniz.
İş yeri sigortası; küçük, orta ya da büyük ölçekli tüm işletmeler için gereklidir. Beklenmedik herhangi bir durumda ,olabilmesi olası tüm riskler iş yerinizin geleceği için tehdit oluşturur ve ticari faaliyet gösteren tüm işletmeler için sigorta olmazsa olmazdır. Düzenli ve düşük rakamlarda yapacağınız ödemeler ileride karşılaşabileceğiniz büyük maddi hasar yaratacak durumları temin edebilmenizi sağlar. Böylelikle hem iş yeriniz güvence altına alınır hem de yatırımlarınız korunarak büyüme ve gelişme potansiyeliniz artar.
İş yerinizdeki mallardan eşyaya, elektronik cihazlardan makinelere, müşterilerinizden çalışanlarınıza kadar tüm taşınır ve taşınmazlarınız Bereket Sigortanın en ekonomik çözümle size sunduğu iş yeri paket sigortası ürünüyle güvence altında.
04/06/2018 tarihli ve 2018/11892 sayılı Bakanlar Kurulu’nun “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Ticari Alacak Sigortası Sunulmasını İçeren Devlet Destekli Sistemin İşleyişine Dair Kararı” ile KOBİ’lere yönelik bir ticari alacak sigortası sistemi oluşturulmuştur. Bu sigorta ile KOBİ’lerin vadeli alacakları, vadesinde tahsil edilmeme riskine karşı teminat altına alınmaktadır.
Yıllık cirosu 500 milyon TL’nin altında olan küçük ve orta boy işletmeler yararlanabilir.
Başvuru tarihinden en az iki yıl önce kurulmuş,
Basit usul dışında vergi mükellefi olan,
Vergi ve SGK prim borcu olmayan,
Cirosu 500 Milyon TL’den az olan,
Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından belirlenen risk değerlendirme kriterlerini karşılayan ticari işletmeler “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası” yaptırabilir.
Sigorta primlerini ve bu primler karşılığında alınacak teminat tutarını Hazine ve Maliye Bakanlığı belirlemektedir.
Firmanızın, finansal durumlarını izleyerek şirketin risk yönetimine katkı sağlar.
Firmanızın öngörülmeyen tahsilat problemlerine karşı koruyarak, finansal yapınızı güçlendirir.
Firmanızın bilançosunun aktif kalitesini yükselterek işletmenizin bankalar ve finansal kuruluşlar nezdinde kredibilitesini artırır.
Firmanızın yönetiminin alacak sorunlarını bir kenara bırakarak asıl faaliyet alanınıza odaklanmanıza yardımcı olur.
Elektronik Cihaz Sigortası kapsamı dahilinde bulunan cihazların başına gelebilecek tüm zararları hasar sebebinin
Ani ve beklenmedik veya Dış etkenli olması kaydı ile karşılayan bir sigorta türüdür.
Ticari amaçla kullanılan tüm elektronik cihazlar (bilgisayarlar, bilgi işlem merkezleri, ofis ekipmanları, grafik basım yayın endüstri ekipmanları, alarm, test, otomasyon ve ölçüm ekipmanları vb.) ile diğer elektronik cihazlar sigortalanabilir.
Poliçe başlangıç tarihinden itibaren 1 yıl süre ile
geçerlidir.
Tüm hak ve borçlar, yeni sahibine intikal eder. Ancak 15 gün
içerisinde sigortacıya durumun bildirilmesi gerekmektedir; aksi takdirde
sigortacının herhangi bir sorumluluğu olmaz. Yine de sigortacı veya yeni hak
sahibi, sigortanın varlığını öğrendikten itibaren 8 gün içerisinde poliçenin
iptalini isteyebilirler.
Sanat veya antikacılık bakımından değeri olan; tablolar,
resimler, kitaplar, gravürler, yazılar, heykeller, biblolar, koleksiyonlar,
halılar ve benzerleri ancak sigorta bedelleri poliçede ayrı ayrı belirtilmek
kaydı ile ve ek sözleşme ile teminat altına alınabilir.
Bereketli Konut Sigortasını ev sahibi veya kiracı fark
etmeksizin her iki durumunda da ihtiyaçlarınız doğrultusunda dilediğiniz paket
ve teminat seçenekleri ile satın alabilirsiniz.
DASK, yalnızca deprem ve depreme bağlı sebeplerden kaynaklanan hasarlar konusunda bir güvence sağlar. Ancak konut sigortası yalnızca depremde değil, bunun yanı sıra yangın, sel, su baskını gibi çeşitli risklere karşı da konut sahipleri için güvence sağlar.
Kanunen zorunlu bir sigorta ürünü değildir. Fakat yılların yatırımıyla edinilen evler ve eşyaların, yukarıda bahsedilen risklere karşı, korunması için mutlaka sahip olunması gereken bir poliçedir.
Konut sigortası, evinizi ve eşyalarınızı; yangından
hırsızlığa, depremden sel ve su baskınına kadar koruyan, komşularımıza karşı
sorumluluklarımızı teminat altına alan sigortadır.
Konut sigortası ile sadece evinizi değil, severek satın
aldığınız ya da ailenizden kalan her türlü değerli eşyanızı da sigorta altına
alabilirsiniz. Böylece önem verdiğiniz ürünlerin maddi değerlerini
hırsızlıklara karşı en iyi şekilde korumuş olursunuz.
Bereketli Konut Sigortası sahibi olmanız durumunda
yukarıdaki teminatların yanında halı/koltuk yıkama, kombi/klima bakım, petek
temizliği, evde küçük işler gibi avantajlı birçok hizmetten de ücretsiz
faydalanabilirsiniz.
Sigorta dilinde “genişletilmiş araç sigortası” olarak geçen full kasko özelliği, adından da anlaşılacağı gibi aracınızın başına gelebilecek bir çok kötü durumu kapsıyor.
Çarpma, yanma ve arabanın çalınması gibi farklı olaylara karşı aracınızı genişletilmiş sigorta kapsamında koruyabilirsiniz. Ayrıca araca hasar verebilen bu durumlara ek olarak, deprem, sel ,seylap, terör gibi ek teminatları da bu sigorta kapsamına aldırabilirsiniz. Sigorta poliçeniz meydana gelebilecek herhangi bir kaza sonucunda da size destek oluyor. Bu kaza sonucu oluşabilecek tedavi masraflarınızı karşılıyor.
Kasko poliçesi sahibi kişinin poliçe dönemi boyunca kaza yapmaması ve sigorta şirketine hasar/tazminat talebinde bulunmaması halinde hasarsızlık indirimi hakkı doğar.
Kasko poliçesi devam ederken “hasarsız” geçirilen süre uzadıkça hasarsızlık indirimi oranı da artar.
Kişinin sigorta şirketini değiştirdiği durumda kazandığı hasarsızlık indirimi kendisiyle birlikte diğer şirkete geçer, aynen uygulanmaya devam eder.
Sigortalılık sürelerinin arka arkaya takip etmesi ve “hasarsız” devam etmesi koşulu ile, İlk 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede %30
İkinci 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede % 40
Üçüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede % 50
Dördüncü 12 aylık sigorta süresi sonundaki yenilemede % 60 oranında indirim alabilirsiniz.
mini onarım, bir defaya mahsus cam hasarı gibi bazı kısıtlı konular hasarsızlık indirimini etkilememektedir.
Aracınızı satıyorsanız, sigorta poliçenizi iptal ettirip poliçenin kalan süresine bağlı olarak ödenen fazla kasko priminizin iadesini talep etmelisiniz.
Yeni araç alıyorsanız, eski poliçeniz bu araç için geçerli olmaz, poliçenizi yeni araç özelliklerine göre yeniden yaptırmanız gerekir.
Kasko değeri, aracınızın kaskoya konu olacak tutarı için, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSB) tarafından her ay piyasadaki tüm araç modelleri ve yaşları için yayınlanan liste üzerinden belirlenen tutardır.
Kritik Hastalıklar Sigortası, kalp krizi, kanser, felç, körlük, böbrek yetmezliği hastalıklardan birine yakalanmanız durumunda poliçenizde yazılı tazminatın ödenmesini sağlayarak tedavi masraflarınızı karşılamanıza yardımcı olan sigortadır.
Ancak; bu bir sağlık sigortası olmadığından hastane masraflarınızın ödenmesi taahhüt edilmemektedir. Ödemeye konu sigorta tazminatını, tedavi masraflarınız için kullanabileceğiniz gibi başka ihtiyaçlarınız için de kullanabilirsiniz.
Teminat kapsamına giren hastalıklardan birden fazlasının ortaya çıktığı durumlarda, en fazla iki hastalık için ödeme yapılır. Belirtilen herhangi bir kritik hastalık için yalnızca bir kez talepte bulunulabilir.
Poliçe süresi 1 (bir) yıldır.
Poliçe başlangıç tarihinden itibaren 90 gün sonra poliçenizde yazılı hastalıklardan birine yakalanmanız ve teşhisi takiben 28 gün hayatta kalmanız durumunda tazminat ödemeniz yapılır.
Tazminat talebine konu hastalığın, muafiyet süresi içerisinde teşhis edilen ve dolayısıyla tazminat ödenmeyen başka bir hastalığın komplikasyonu ve/veya komplikasyona bağlı gelişen bir rahatsızlık olmaması, poliçe üzerinde yer alan İstisnalar bölümünde belirlenen maddelerin gerçekleşmemiş olması ve tazminat talebine konu olan hastalık ile ilgili her türlü belgenin sağlanmış olması gerekmektedir.
Tazminat ödemesi, sigortalının tazminata hak kazandıktan sonra vefat etmiş olması halinde ise sigortalının kanuni varislerine yapılır.
Sigortalılar poliçe başlangıç tarihinden itibaren 45 gün sonra ücretsiz check-up, mamografi, diyetisyen ve psikolojik danışma hizmetlerinden faydalanabilirler.
Bireysel emeklilik sistemine herkes katılabilir. 25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte artık fiil ehliyeti bulunmayan kişiler de yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik sisteminin avantajlarından faydalanabiliyor.
Hayır. Sosyal Güvenlik Kurumundaki haklar devam edecektir.
Bireysel emeklilik sistemine giren katılımcının Sosyal
Güvenlik Kurumundan çıkması söz konusu değildir.
Hayır, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı
bulunmamaktadır.
Hayır. Çünkü Bireysel Emeklilik Sistemi, uzun vadeli bir
yatırım ve tasarruf sistemidir.
Bireysel emeklilik sisteminde, yatırılan katkı payları
katılımcıların tercih ettiği fonlarda değerlendirilmektedir. Bu fonlar
türlerine göre; hisse senedi, katılma hesabı, kira sertifikası vb. kıymetler
içermektedir. Tercih edilen fonların içerdikleri varlıkların kazanç ya da
kayıpları katılımcıların birikimlerini belirlemektedir.
Katılımcı, kendisine sunulan teklifi kabul etmesi
durumunda, giriş bilgi formu ve teklif formunu doldurup imzalar. Şirket imzalı
formların birer örneğini katılımcıya verir.
İşveren grup emeklilik sözleşmesinde, teklif formu ve giriş bilgi formu işveren
tarafından doldurularak imzalanmaktadır.
Giriş bilgi formu: Bireysel emeklilik sisteminin işleyişine ilişkin önemli
hususlar hakkında katılımcıya veya işveren / sponsor kuruluşa bilgi vermek için
hazırlanan ve içeriği Müsteşarlıkça belirlenen form.
Teklif formu: Emeklilik planına, plan kapsamında sunulan fonlara, yapılan
kesintilere, katkı payı tutarına, emeklilik sözleşmesinin taraflarına ve
katılımcının yatırım tercihlerine ilişkin hususlar ile benzeri bilgileri içeren
formu
Şirket tarafından emeklilik sözleşmesi, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10
iş günü içerisinde katılımcı veya işveren / sponsor kuruluşa gönderilir.
Emeklilik sözleşmesi, katılımcının bireysel emeklilik
sistemine girmesine, katkı paylarının ödenmesine ve fonlarda yatırıma
yönlendirilmesine, birikimlerin bireysel emeklilik hesaplarında izlenmesine,
yapılacak kesintilere, katılımcının sistemden ayrılmasına, emekli olmasına,
katılımcı veya lehtarlarına yapılacak ödemelere ilişkin esaslar ile tarafların
diğer hak ve yükümlülüklerine ilişkin hususları düzenleyen sözleşmedir.
Bireysel emeklilik sözleşmesi: Bireysel emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı emeklilik sözleşmesidir.
Gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi: Grup emeklilik planına bağlı olarak şirket ile katılımcının taraf olarak yer aldığı emeklilik sözleşmesidir.
İşveren grup emeklilik sözleşmesi: Grup
emeklilik planına bağlı olarak şirket ile işveren kuruluşun taraf olarak yer
aldığı ve katılımcı lehine yapılan emeklilik sözleşmesidir.
Katılımcının, aynı şirkette veya farklı şirketlerde birden
fazla bireysel emeklilik hesabı bulunabilir.
Hesap birleştirme hakkı
yalnızca emeklilik hakkının kullanılması durumunda yapılabilmektedir. Aynı/farklı
şirketlerdeki hesapların tamamının birleştirilmesi zorunlu değildir. Otomatik
katılım kapsamında açılan hesaplar birleşmeye dahil değildir.
Emeklilik sözleşmesi, şirket tarafından reddedilmediği
takdirde, varsa blokaj süresinin tamamlanmasını müteakip, katkı payı olarak
yapılan ilk ödemenin şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihte yürürlüğe
girer.
Teklifin şirket tarafından reddedilmesi halinde, verilen
ödeme talimatları iptal ettirilir ve varsa yapılan tüm ödemeler hiçbir kesinti
yapılmadan beş iş günü içinde ödeyene iade edilir.
Bireysel emeklilik sözleşmesi yaptırmak için katılımcının
kendisinin başvurması gerekmekte olup kişi nam ve hesabına katkı paylarını
ödeyebilirsiniz.
Katılımcının vefat/maluliyet halinde birikimleri; Vefat
durumunda varsa sözleşmede belirtilen lehtara, katılımcı tarafından lehtar tayin
edilmemişse kanuni mirasçılarına, maluliyet durumunda kendisine ödenecektir.
Bireysel emeklilik sözleşmesi başka bir kişiye
devredilemez.
Medeni Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla, katılımcı
tarafından tayin edilen kişi ya da kişilerdir. Lehtar tayin edilmemişse
katılımcının vefatı halinde hak sahibi, kanuni mirasçılardır. Katılımcı,
sözleşme süresi boyunca lehtarı değiştirebilir veya lehtar tayin etme işlemini
iptal edebilir.
Plan tercihi yapılırken plan dahilindeki referans katkı payı
tutarı, giriş aidatı tutarı ve ödeme şekli, uygulanan yönetim gideri kesintisi,
plan kapsamında sunulan veya tercih edilen fonların performansları ve fon
işletim gideri kesintileri değerlendirerek seçebilirsiniz.
Emeklilik planı bir yılda azami dört kez değiştirilebilir.
Emeklilik planıyla ilgili bilgilere şirketlerin Internet
sitelerinden ve müşteri hizmetlerinden ulaşılabilmektedir.
Giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi toplamı, sözleşmenin
ilk 5 yılı süresince, her yıl için ilgili takvim yılı için belirlenmiş olan
aylık brüt asgari ücretin %8,5’ini aşamayacaktır.
Emeklilik, vefat, maluliyet gibi durumlar haricinde sözleşmenin 5 yılı dolmadan
sonlandırılması durumunda; ilk 5 yıl içerisinde alınabilecek olan ve ayrılma
tarihine kadar tahsil edilmemiş olan tutar, bireysel emeklilik hesabından
ertelenmiş giriş aidatı olarak indirilebilecektir.
Sözleşmenin ilk 5 yılından sonra sözleşme sonuna kadar giriş aidatı, yönetim
gider kesintisi adı altında herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.
Emeklilik şirketleri sundukları her bir plan için referans katkı payını belirleyebilir, katılımcı bu tutardan az olmamak şartıyla dilediği katkı payı tutarını ödeyebilecektir.
Katkı payınızı (referans katkı payının altında olmamak
kaydıyla) istediğiniz zaman artırıp azaltabilirsiniz.
Şirketimiz, planlarında sadece TL olarak katkı payı ödemesi
uygulamaktadır.
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde katkı payı ödenmesine ara
verilebilir. Ödemeye ara verme süresinin bir yılı aşması durumunda katılımcının
birikimden EGM ara verme kesintisi yapılır. Katkı payı ödemeye ara verilmesi
halinde ara verme süresi boyunca katılımcının birikimden ara verilen her tam ay
için iki Türk Lirası ek yönetim gideri kesintisi yapılır.
Ödenen katkı payları, şirket hesaplarına nakden intikalini
takip eden en geç ikinci iş gününde katılımcı veya varsa sponsor /işveren kuruluş
tarafından belirlenen fonlar için gerekli talimatlar verilerek yatırıma
yönlendirilmektedir.
Katılımcı sisteme giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl
sistemde bulunmak koşulu ve 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak
kazanır.
Birikimlerini kısmen almak isteyen katılımcının, hazırlanacak bir program çerçevesinde bireysel emeklilik hesabındaki birikimleri kısım kısım geri almasıdır.Programlı geri ödemeyi tercih etmesi durumunda, katılımcı; ilgili hesaba katkı payı ödeyemez, ödeme dönemlerini ve ödeme tutarını yılda en fazla 2 kez değiştirebilir, fon dağılımını değiştirebilir, şirketler arası aktarım hakkını kullanabilir. Birikimlerinin tamamını istediği anda alarak sistemden ayrılabilir.
Yıllık gelir sigortası, toplu veya belirli süreler içinde
yapılan katkılara göre, hemen veya belli bir süre sonra başlayan, sigortalıya
veya bildirdiği lehtarına ömür boyu veya belirli süreler için yapılan ödemeleri
düzenleyen sözleşmedir. Yıllık gelir sigortası sözleşmesine göre belirlenen
emeklilik maaşı; aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık olarak ödenebilir.
Yıllık gelir sigortası sözleşmelerinde, yıllık gelir sigortası genel şartları
çerçevesinde ilgili şirketin üstlenmiş olduğu rizikonun, tazminat
yükümlülüğünün türü ve kapsamının, tarafların hak ve yükümlülüklerinin, ödeme
dönemlerinin, sözleşme süresi ve sözleşmeyi sona erdiren hallerin ve ilgili
diğer hususların belirtilmesi zorunludur.
Katılımcı, teklif formunun imzalanmasını veya teklifin
onaylanmasını müteakip altmış gün içinde cayma hakkına sahiptir. Cayma
bildiriminin şirkete ulaşmasını müteakip verilen ödeme talimatları iptal
ettirilir ve yapılan tüm ödemeler, fon toplam gider kesintisi haricinde hiçbir
kesinti yapılmadan, varsa yatırım gelirleriyle birlikte on iş günü içinde
ödeyene iade edilir.
Emeklilik şirketinin değiştirebilmesi için sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren en az iki yıl süreyle söz konusu emeklilik şirketinde kalınması gerekmektedir. Hâlihazırdaki emeklilik şirketine daha önce başka bir emeklilik şirketinden aktarım yaparak geçilmesi durumunda, geçiş yapılan emeklilik şirketinde en az bir yıl kalındıktan sonra şirket değişikliği yapılabilir.
Emeklilik sözleşmesi süresi içinde herhangi bir anda sistemden ayrılma işlemi yapılabilir.
Getiri üzerinden hesaplanan stopaj kesintisi oranı;
Katılımcının sistemde bulunduğu ay sayısı ile haciz, rehin veya iflas tarihinde geçerli aylık brüt asgari ücret tutarının çarpımına karşılık gelen birikim tutarını aşan üzerindeki tutar nafaka borcu alacaklılarının hakkı saklı kalmak kaydıyla haczedilebilir, rehnedilebilir ve iflas masasına katılabilir.
Katılımcının aynı şirkette veya farklı şirketlerde birden fazla sözleşmesi olması durumunda tüm sözleşmelerindeki toplam birikim tutarı dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır.
Katkı paylarının fonlar arasındaki dağılım oranları veya
tutarları, bir yılda azami on iki kez değiştirilebilir.
Evet. 25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7319/Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, 18 yaşından küçükler adına bireysel emeklilik hesabı açılması mümkün hale gelmiştir.
Evet. 18 yaşından küçükler de devlet katkısı avantajından diğer katılımcılar gibi aynı koşullarla faydalanabiliyor.
18 yaşından küçükler adına yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik hesabı açılabilir. Yasal temsilciler çocuğun velisi ya da vasisi olabilir.
4632 sayılı Kanun’da bu yönde bir değişiklik yapılmadığı için, çocukların dahil olduğu emeklilik sözleşmeleri için de bireysel emeklilik sözleşmelerindeki devlet katkısı, sistemde kalma süresi ve emeklilik şartları mevcut geçerliliğini korumaktadır.
Hayatta karşılaşılabilecek çeşitli risklere karşı teminat sahibi olmak isteyen 18-60 yaş arasındaki kişiler bu üründen faydalanabilir.
Hayat Sigortaları Genel Şartlar ve Ferdi Kaza
Sigortaları Genel Şartlar ile poliçe özel şartlarına tabi olup, Aşağıda
belirtilen durumlar hayat sigortalarında teminat kapsamı dışında yer alır:
Sigortalı, sigorta şirketini haberdar etmeksizin ticari hava
hatları üzerinde yolcu nakline ruhsatlı işletmelerin uçak veya herhangi bir
hava gemisinde ancak yolcu sıfatıyla seyahat edebilir. Hayatı sigortalanan
kişinin yaşam kaybı yolcu sıfatı dışında havada yapılan yolculuklar esnasında
olursa, sigorta şirketi yalnız matematik karşılıkları (riyazi ihtiyat) ödemekle
yükümlüdür; ölüm tazminatı ödenmez.
Sigortalı, yenilemeler de dâhil olmak üzere, en
az 3 yıldan beri devam eden ve yaşam kaybı ihtimaline karşı yapılan bir
sözleşmede, bu süre geçtikten sonra intihar ederse veya intihara teşebbüs
sonucu ölürse, sigorta şirketi sigorta bedelini ödemekle yükümlüdür.
Sigortalının intiharı veya intihara teşebbüsü sonucu yaşam kaybı, akli
melekelerindeki bir rahatsızlık sebebiyle 3 yıldan önce gerçekleşmiş ise
sigorta şirketi sigorta bedelini ödemek zorundadır.
Hayatı üzerine sigorta
sözleşmesi yapılan kişiye sigortalı; prim ödeyerek sigortalının hayatını
sigortalayan kişiye sigorta ettiren denir.
Riskin gerçekleşmesi durumunda
tazminatı talep etme hakkına sahip kişiye de lehtar denilmektedir. Bir kişi
kanuni bağı olmasa dahi istediği kişiyi (istediği sayıda) lehtar olarak
seçebilir.
Başkasının hayatı üzerine sigorta yapılabilmesi için, o
kişinin hayatının devamında lehtarın menfaatinin bulunması şarttır.
Sigorta ettiren lehtarı sigortanın
başlangıcında veya daha sonra tayin edebileceği gibi istediği zaman değiştirme
hakkına da sahiptir. Ancak, sigorta ettiren değiştirme hakkından vazgeçtiğini
poliçeye yazdırmakla birlikte poliçeyi lehtara teslim etmişse artık o kişiyi
değiştiremez.
Aynı sigorta şirketinden ya da
farklı sigorta şirketlerinden hayat sigortası poliçesine sahip olabilirsiniz.
Poliçenizin şartlarına bağlı olarak sigorta şirketi sizden ek belgeler
talep edebilir.
Hayat sigortalarında gider
payı, aracı komisyonu (veya üretim masrafı) ve erken ayrılma kesintisi
alınabilir. Bu kesintilerin yapısı ürün özelliğine göre değişiklik gösterir.
Gider payı, sigorta poliçelerinin düzenlenmesi, primlerin
tahsil edilmesi, personel ve ilgili diğer giderler için yapılan kesintidir.
Aracı komisyonu veya üretim (istihsal) masrafı, sigorta
aracılarına aracılık faaliyetleri için ödenen veya şirketlerce yapılan üretim
masraflarını karşılamak için ayrılan tutardır.
Erken ayrılma kesintisi, sigortadan ayrılarak (iştira)
sonlandırılan sözleşmelerde belli bir oranında uygulanan kesintidir.
Gider payı ve aracı komisyonu veya üretim masrafı tarifelerin
özelliklerine göre sigorta şirketleri tarafından belirlenir.
Birikim içermeyen uzun süreli
hayat sigortaları ve yıllık hayat sigortaları devredilemez.
Risk ürünlerinde teminat üzerinden prim
hesaplandığı için prim tutarı değişikliği yapılamamaktadır.
Ferdi kaza sigortaları kapsamında kaza sayılan haller nelerdir?
Aşağıdaki hallerden kaynaklanan yaşam kaybı veya bedeni arızalar ferdi kaza sigortaları kapsamında “kaza” olarak sayılmaz:
Aşağıda belirtilen durumlar ferdi kaza sigortasının kapsamında değerlendirilmez:
Ferdi kaza sigortası, poliçede
belirtilen teminat limiti ve şartları ile tüm dünyada geçerlidir.
Ferdi Kaza Sigortası ile bu
konudaki beklentilerinizi tam anlamı ile karşılayacak bir güvenceye sahip
olabilir, sadece size değil sevdiklerinize de daha güvenli bir gelecek
hazırlayabilirsiniz.
18 - 65 yaşları arasındaki kişiler faydalanabilir.
Ferdi Kaza Sigortasının süresi
1 yıldır. Ancak teminatlardan ( kaza sonucu vefat ya da kaza sonucu maluliyet)
herhangi birisi gerçekleşir ise; poliçe sonlanmaktadır.
Hayat Sigortalarındaki vefat
teminatı her türlü teminatı içermektedir. Ferdi Kaza sigortalarında ise sadece
Kaza sonucunda oluşan vefatları kapsamaktadır. Poliçelerimiz, Hayat Sigortaları
Genel Şartları ile Ferdi Kaza Sigortası Genel Şartlarına tabi olup, teminat
kapsamı ve istisnalar söz konusu genel şartlarda belirtilmiştir. Genel şartlarda
belirtilmeyen veya aksine sözleşme düzenlenebilecek hususlar için poliçeye ait
özel şartlar geçerlidir.
Bireysel olduğu kadar ulusal
tasarrufu da amaçlayan Otomatik Katılım’da çalışanların prime ve emeklilik keseneğine esas kazancından
minimum sınır olan %3 oranında kesinti yapılıyor. Bu kesilen tutar işyerleri
tarafından Otomatik Katılım Sistemine aktarılıyor. İsterseniz, %3’ten az
olmamak şartıyla kendi belirlediğiniz miktarda tutarın aktarılmasını da
sağlayabilirsiniz. Sistemin çalışanlar için sunduğu en önemli avantajlardan
birini bu noktada görebilirsiniz; yatırılan tutarın %30’ini ek devlet katkısı
olarak elde edebilirsiniz.
Zorunlu olmayan bu uygulamayı
isterseniz başlangıçtan itibaren 2 ay içinde sonlandırabilirsiniz. Otomatik
Katılım Sistemi’nden, aktarılan tutarda herhangi bir kesinti olmadan bu süre içerisinde çıkmanız mümkün.
Düzenlemeye göre ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017'de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017'de sisteme geçecek. 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör, 1 Temmuz 2017'de, mahalli idareler ve KİT'ler ise 1 Ocak 2018'den itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018'den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019'dan itibaren sisteme girebilecek.
Otomatik Katılım Sistemi’nde en başta ve süre sonunda
verilen teşviklere ek olarak mevcut Devlet Katkısı modeli de bu sistemde aynen
uygulanacak. Üstelik devlet bu sistem için Devlet Katkısını ayrı bir limit
olarak hesaplama yoluna gitti.
Otomatik Katılım Sistemi’nde üç ayrı teşvik var. Bunlar;
1- Başlangıçta bir kereye mahsus verilen 1.000 TL başlangıç Devlet Katkısı.
2- Ödenen Katkı paylarına %30 Devlet katkısı.
3- Süre sonunda Yıllık Gelir Sigortası marifetiyle maaş
alacak olanlara verilecek olan birikimin %5’i oranındaki ek katkı.
Evet! Devlet Katkısı tutarlarına hak kazanmak için sistemde
belirlenmiş süreleri doldurmak ve emekli olmak koşulları olacak. %30 oranındaki
Devlet katkısı teşviki ile 1.000 TL’lik başlangıç Devlet katkısı teşviki için hak
kazanma süreleri aynı olup, hak ediş süreleri aşağıda yer alan tabloda açıklandığı
gibi olacak.
Sistemde Tamamlanan Yıl |
Hak Ediş Oranı |
0-3 yıl arası |
%0 |
3-6 yıl arası |
%15 |
6-10 yıl arası |
%35 |
10 yıl –Emeklilik Öncesi |
%60 |
Emeklilik Dönemi |
%100 |
Hayır! Başlangıçta sisteme dahil olma koşulu sağlanmışsa
süreç içinde bu koşul değişse de Otomatik Katılım kapsamında çalışma devam
edecek.
Hayır! Çalışan sayısı belirlenirken firmanızın farklı
bölgelerdeki işyerlerinde çalışanların toplamı dikkate alınacaktır. Örneğin;
bir banka genel müdürlük ve şubeleri için de hesaplama bu şekilde yapılacak.
Hayır! Şirketler topluluğu veya holdinglerde çalışan sayısı
belirlenirken grup içindeki her bir firma için ayrı hesaplama yapılacak.
Örneğin; holdinginizin bünyesinde yer alan gıda firması çalışan sayısı Bakanlar
Kurulunca belirlenecek kıstas olan sayının altındaysa sisteme dahil olmayacak.
Evet! Emeklilik şirketinin seçimi, emeklilik fonunun seçimi
ve kesilen katkı payının emeklilik şirketine aktarılması sorumluluğu işverene
ait olacak. Bununla birlikte işveren oparasyonel gereklilikleri dikkate alarak,
şirket seçimi ve katkı payının kesilmesi hariç diğer yükümlülüklerin icrasını
emeklilik şirketine bırakabilecek.
Evet! İşverenle şirket arasında tarafların yükümlülüklerini
detaylandıran bir sözleşme İmzalanacak.
Hayır! Bu tür bir uygulama söz konusu olmayacaktır.
Hayır! Bu kapsamda işverenin katkı payı ödemesi söz konusu
değildir. Ancak işveren, Otomatik katılım Sistemi dışındaki İşveren Katkılı
Grup Emeklilik Sözleşmeleri çerçevesinde her zaman çalışanı için katkı payı
ödeyebilir.
Evet! 45 yaş altındaki tüm çalışanlar emekli olup olmadığına
bakılmaksızın TC vatandaşı ve/veya Mavi Kart statüsündeyse istisnasız sisteme
dahil olacaktır.
Evet! Eğer prime esas kazanç ve emeklilik keseneği
etkilenmiyorsa ödenecek katkı payı tutarı için kesinti yapılacak. Tutar
değişmeyecek.
Evet! Çalışanın işten ayrılması durumunda, tüm iş ve
işlemlerini doğrudan emeklilik şirketi ile kendisi gerçekleştirecektir. Ayrıca
işten ayrıldıktan sonra da katkı payı ödemeye dışarıdan devam edebilir veya
hesabını sonlandırabilir.
Hayır! Bu durumda işveren, hem şirketin ve hem de
çalışanların menfaatleri doğrultusunda dilediği şirketi seçebilecektir.
Evet! Mevcut koşullarda bir emeklilik planına sahip olsanız dahi diğer koşullar yerine geliyorsa Otomatik Katılım ile tekrar sisteme girecek ve yeni avantajlardan yararlanabileceksiniz.
Evet! İşveren öncelikle çalışanına faizli/faizsiz fonlardan hangisini seçeceğini sorar. Fon seçimi yapılmayan hallerde işveren tercihi yapar.
Hayır! Emeklilik şirketini seçmek de değiştirmek de işverenin sorumluluğu ve yetkisindedir.
Evet! Çalışanlar için çalıştıkları birden fazla şirket varsa, her biri için ayrı Otomatik Katılım hesabı açılacaktır.
Hem Evet, hem hayır! Otomatik Katılım Sistemi’nde başlangıçta belirlenecek katkı payı tutarı kişinin prime esas kazancının %3’ünden az olamaz. Ancak katılımcı dilerse bu tutarın üzerinde bir katkı payı ödemeyi talep edebilir.
Hayır! Otomatik Katılım Sistemi’nde sadece çalışanın ücretinden kesilecek olan katkı payı ödenebilecektir. Ancak kişi dilerse bu tutarı arttırabilir.
Hayır! Bireysel Emeklilik planı veya Gruba Bağlı Bireysel Emeklilik planınızı Otomatik Katılım kapsamındaki yeni planınız ile birleştiremez ve fon transferi yapamazsınız.
Evet! Eğer isterseniz bu planın sürmesini talep
edebilirsiniz.
Hayır! Çalışan katkı payı, işverenin taraf olduğu İcra ve
İflas Kanunu kapsamındaki haciz ve iflas yoluyla takip bakımından işçi alacağı
niteliğinde imtiyazlı bir alacaktır. Ayrıca işverenler otomatik katılım
uygulaması kapsamındaki yükümlülükleri bakımından Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı tarafından denetlenir.
Evet!
Eğer yeni şirket Otomatik Katılım kapsamına girmiyorsa, önceki şirketteki
planınıza devam edebileceksiniz. Ancak, eğer yeni şirket Otomatik Katılım
kapsamındaysa yeni işyerindeki plana birikim transferi ya da plan değişikliği
yapabilirsiniz.
Otomatik Katılım Sistemi’nde ne başlangıçta ve ne de çıkışa
ertelenmiş bir Giriş Aidatı ile Yönetim Gider Kesintisi de olmayacak.
Uygulanacak tek kesinti sadece Fon İşletim Gider kesintisi olacak.
Otomatik Katılım; özel sektör ya
da kamu sektörü fark etmeksizin 45 yaşın altında olan ve aktif olarak çalışan
herkesin dahil edildiği bir tasarruf ve emeklilik sistemidir.
01.01.2017 tarihinde yürürlüğe
giren Bireysel Emeklilik Sistemi hem bu tarihten önce aynı işyerinde
çalışanları hem de işe yeni başlayacak olanları kapsıyor. İşyerleri Otomatik
Katılım için emeklilik şirketleriyle anlaşarak çalışanlarını bu sisteme dahil
ediyor.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve
Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı
çalışanlar (4A) ve Emekli Sandığı’na bağlı memurlar (4C) Otomatik Katılım
Sistemi’ne dahil olarak emekliliklerini garanti altına alabiliyor.