Bereket Sigorta Yatırımcı İlişkileri Politikalar

  • Türk Ticaret Kanunu hükümleri, Sermaye Piyasası Mevzuatı, Vergi Mevzuatı ve diğer ilgili düzenlemeler ile Esas Sözleşmemizin kâr dağıtım ile ilgili maddesi çerçevesinde kâr dağıtımı yapmaktadır. Kâr dağıtımında, Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uygun olarak pay sahipleri ve Şirket menfaatleri arasında dengeli ve tutarlı bir politika izlenmektedir.

    Mevcut yasal düzenlemeler kapsamında hazırlanmış olan finansal tablolarımızda yer alan dönem kârı esas alınarak hesaplanan dağıtılabilir kâr tutarı üzerinden yasalarla belirlenen genel yedek akçeler ayrıldıktan sonra bu konudaki mevzuat ve esas sözleşme hükümleri ile şirketimizin uzun ve kısa vadeli şirket stratejileri, yatırım ve finansman politikaları, piyasa değeri, nakit akımları ve ekonomik gelişmeler dikkate alınarak hesaplanacak kâr payı tutarı, Sermaye Piyasası Kurulu’nun düzenlemeleri çerçevesinde Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak kâr dağıtımı önerisi ile Genel Kurul’un onayına sunulmaktadır. (Dağıtılacak kâr bakımından ortaklar ve kâra katılan diğer kişiler için belirlenen kâr payı dağıtım oranı belirlenmesi gerekmektedir. Payları borsada işlem görmeyen ortaklıklar için kâr payı dağıtım oranı, bağışlar eklenmiş net dağıtılabilir dönem kârının yüzde yirmisinden az olamayacaktır.)

    Genel Kurulumuzun kararları çerçevesinde nakden kar dağıtılabilir. Şirketimiz, şirket menfaatlerini de göz önünde bulundurarak kâr payı dağıtılmasını prensip olarak benimsemektedir. Kâr payı ödemeleri kâr payı kuponunun ortaklığa ibrazı karşılığında yapılır.

    Kâr payının hangi tarihlerde ve ne şekilde dağıtılacağı esas sözleşmenin ilgili maddesine göre Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Genel Kurul tarafından kararlaştırılır. Genel kurul tarafından kâr payı dağıtılması kararı alındığı takdirde nakit kâr payı dağıtımı en geç kar dağıtımı kararının alındığı Genel Kurul toplantı tarihini takiben en geç iki ay içinde yapılması amaçlanmakta olup kar dağıtım tarihine Genel Kurul karar vermektedir.

    Şirketimizin kâr dağıtımına ilişkin yönetim kurulu önerisi, şekli ve içeriği Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenen kâr dağıtım tablosu ile birlikte en geç olağan genel kurul gündeminin ilan edildiği tarihte, Sermaye Piyasası Kurulu’nun özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde kamuya duyurulur ve ortaklığın internet sitesinde ilan edilir. Kâr dağıtım tablosu ayrıca ortaklık merkezinde pay sahiplerinin incelemesine açık tutulur.

    Şirket Esas Sözleşmesi’ne göre; Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından yetkilendirilmiş olmak ve Sermaye Piyasası Düzenlemelerine uymak kaydı ile kâr payı avansı dağıtabilir.

  • Yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticiler için ücretlendirme politikası; yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticiler için ücretlendirme sistem ve uygulamalarını ve diğer hakları belirlemek üzere hazırlanmıştır.

    Yönetim Kurulu Üyelerin Ücretlendirme Esasları

    Yönetim kurulu üyelerine ödenecek ücret, huzur hakkı ve diğer ödemeler her yıl Genel Kurul kararı ile belirlenir. Yönetim kurulu üyelerine, atanma ve ayrılma tarihleri itibariyle görevde bulundukları süre dikkate alınarak oransal olarak ödeme yapılır. Yönetim kurulu üyelerinin şirkete sağladığı katkılar dolayısıyla katlandığı giderler (ulaşım, telefon, sigorta vb. giderleri) şirket tarafından karşılanabilir.

    İcrada bulunan yönetim kurulu üyelerine, üst düzey yöneticiler için belirlenen politika kapsamında ayrıca ödeme yapılabilir.

    Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin ücretlendirmesinde kâr payı veya şirketin performansına dayalı ödeme planları kullanılmaz. Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin ücretlerinin bağımsızlıklarını koruyacak düzeyde olması esastır.

    Üst Düzey İdari Sorumluluğu Bulunan Yöneticilerin Ücretlendirme Esasları

    Üst düzey yöneticilere, kişilerin pozisyonları, yapılan işin özelliği, bireysel performans, kıdemleri ve şirketin mali durumu doğrultusunda ücret belirlenmektedir. Söz konusu hakların yıllık olarak belirlenmesinde şirket sonuçları ve performans hedeflerinin gerçekleşmesi de dikkate alınmaktadır.

    Yapılacak ödemelerin şekil ve miktarı ise Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

    Ücretlendirmeye ilişkin politikalar, bu politikalarda yapılacak değişiklikler, değişken ücretlerin belirlenmesinde esas alınan performans ölçütleri ve ücretlendirme ile ilgili Kurulca uygun görülecek diğer bilgiler Şirket genel kurullarında ortakların bilgisine sunulur.

  • Bağış ve Yardım Politikası Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Mevzuatı hükümlerine göre oluşturulmuştur.

    Şirketimiz kendi amaç ve konusunu aksatmayacak şekilde, sayılanlar ile sınırlı olmaksızın sosyal sorumluluk anlayışı dâhilinde tarım, gıda, eğitim, çevre ve spor alanlarında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilere sivil toplum kuruluşlarına dernek veya vakıflara üniversitelere kamu kurum ve kuruluşlarına, doğal afet bölgelerine, afet yardım komitelerine sermaye piyasası kanununda ve diğer ilgili mevzuat düzenlemelerinde belirtilen esaslar dahilinde bağış ve yardım yapabilir.

    Şirketimiz yönetiminin kararıyla yapılan tüm bağış ve yardımlar şirketimiz vizyon, misyon ve politikalarına uygun etik ilkeler ile değerler göz önünde bulundurularak yapılır.

    Bağış ve yardımlar nakdi ve ayni olmak üzere iki şekilde de yapılabilir.

    Şirketimiz her bir hesap dönemi içinde yapılmış tüm bağış ve yardımları ilgili yılın Genel Kurul toplantısında ayrı bir gündem maddesiyle pay sahiplerinin bilgisine sunar.

    Sermaye Piyasası mevzuatı çerçevesinde Şirketimiz tarafından yapılan bağış ve yardımların kamuya açıklanan son bilanço aktif toplamının %0,02 (bindeiki)’sini geçemez.

    Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında bağış ve yardım yapılırken ilgili mevzuat ve Genel Kurul tarafından belirlenen sınırlamalar dikkate alınır ve ilgili faaliyet dönemi içinde yapılmış olan bağışlar dağıtılabilir kar matrahına eklenir.

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2024

Devamını Oku