Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı için Fon Seçimi ve Bu Fonların Alımı
Yatırım yaparken getiri potansiyelinin yanı sıra sunulan ek avantajlara da dikkat etmeniz gerekir. Misal devlet katkısı, yatırımcılar için önemli bir teşvik unsuru olup, belirli fonlar aracılığıyla birikim yapmayı cazip kılar. Uzun vadeli yatırım yapmak istediğiniz durumlarda devlet katkısı alınabilen fonlar, ek getirileri sayesinde birikimlerinize büyütme fırsatı sunar. Peki, bu fonlar nasıl çalışır? Bu fonları seçerken nelere dikkat etmelisiniz ve yatırım sürecinde nasıl bir yol izlemelisiniz? Yazının devamında, devlet katkısı için en doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacak bilgileri bulabilirsiniz.
Devlet katkısı alabilmek için hangi fonlara yatırım yapılır?
Devlet katkısı ve fon avantajlarından faydalanmak için öncelikle bireysel emeklilik sözleşmesi sahibi olmanız gerekmektedir.
Bereket Emeklilik’ten bireysel emeklilik sözleşmesi olan bir katılımcı farklı yatırım stratejilerine uygun olan fon seçeneklerinden birini seçebilir.
Bereket Emeklilik bünyesindeki fonlar ve özellikleri şu şekilde sıralanır:
1.Muhafazakar Katılım Değişken Emeklilik Yatırım Fonu
Muhafazakar bir yaklaşımla orta düzeyde risk almayı tercih eden yatırımcılar için uygundur. Portföyünde katılım hisse senetleri, özel sektör kira sertifikaları, kamu kira sertifikaları ile TL ve USD katılma hesapları yer alabilir. Bu çeşitlendirme ile uzun vadede istikrarlı bir getiri hedefler.
2.Katılım Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu
Yüksek getiri potansiyeli arayan ve risk alabilen yatırımcılar için uygundur. Portföyünde, katılım esaslarına uygun hisse senetlerine yer verilir. Bu sayede, uzun vadede sermaye kazancı elde etmeyi amaçlar. Piyasa dalgalanmalarına karşı hassas olan fon aktif bir yönetim stratejisi izler.
3.Büyüme Katılım Değişken Emeklilik Yatırım Fonu
Orta uzun vadede büyüme hedefleyen yatırımcılar için idealdir. Portföyü çeşitli sektörlerdeki katılım esaslarına uygun varlıklardan oluşur. Çeşitlilik, riskin dağıtılmasına ve potansiyel getirinin artırılmasına yardımcı olur. Fon, Piyasa koşullarına göre fonun risk değerine uygun menkul kıymet seçimi yapılarak uzun vadeli getiri hedefler.
4.Katılım Standart Emeklilik Yatırım Fonu
Dengeli bir getiri hedefleyen yatırımcılar için tasarlanmıştır. Katılım esaslarına uygun olarak çeşitli varlık sınıflarına yatırım yapar. Orta risk seviyesine sahip olan fon uzun vadeli yatırımcılar için uygundur.
5.Altın Katılım Emeklilik Yatırım Fonu
Portföyünü altın ve altına dayalı para ve sermaye piyasası araçları ile çeşitlendirmek isteyen yatırımcılar için uygundur. Yüksek riskli bir fondur. Fon, en az %80 oranında altın ve altına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapar. Fon pay değerinin altın fiyatları ile yüksek korelasyonu yatırım stratejisinde birincil hedeftir.
6.Başlangıç Katılım Emeklilik Yatırım Fonu
Yeni yatırımcılar için düşük riskli bir fon seçeneğidir. Kira sertifikaları ve katılım hesaplarına yatırım yaparak istikrarlı getiri sağlamayı amaçlar. 2 aylık cayma süresi kapsamında dilediğiniz zaman çıkabileceğiniz bir yapıda planlanmıştır. Piyasaya yeni giren bireysel emeklilik yatırımcıları için güvenli bir başlangıç noktası sunar.
7.OKS Dinamik Katılım Değişken Emeklilik Yatırım Fonu
Otomatik Katılım Sistemi kapsamında yatırım yapmak isteyenler için tasarlanmıştır. Orta-Yüksek riskli fondur. Piyasa koşullarına göre risk ve getiri arasında dengeli bir strateji izler.
8.OKS Agresif Katılım Değişken Emeklilik Yatırım Fonu
Yüksek risk ve getiri hedefleyen OKS katılımcıları için uygundur. Fon, katılım esaslarına uygun hisse senetlerine ve diğer yüksek getirili varlıklara yatırım yapar. Piyasadaki dalgalanmalardan etkilenebilir ancak uzun vadede yüksek kazanç sağlama potansiyeli vardır.
9.OKS Katılım Standart Emeklilik Yatırım Fonu
Orta seviyede risk almayı tercih eden OKS yatırımcıları için uygundur. Dengeli bir yatırım stratejisi ile katılım esaslarına uygun kira sertifikaları, katılma hesaplarına yatırım yapar. Dalgalanmalardan etkilenmeden istikrarlı getiri sağlamayı amaçlar. Piyasadaki değişimlere karşı dengeli bir portföy sunarak yatırımcının birikimlerini güvence altına alır.
10.Kira Sertifikaları Katılım Emeklilik Yatırım Fonu
Fon portföyünün en az %80’i kamu ve özel kira sertifikalarına yatırım yapar. Sabit getirili ve düşük riskli bir yatırım alternatif sunarak düşük riskli bir fon seçeneğidir.
11.Grup Katılım Değişken Emeklilik Yatırım Fonu
Orta düzeyde riskli bir fondur. Portföyünde katılım bankacılığı esaslarına uygun olan farklı yatırım araçlarına yer verilerek yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi ile uzun vadede istikrarlı getiri hedefler.
12.Katılım Katkı Emeklilik Yatırım Fonu
Devlet katkılarının değerlendirildiği bu fon, katılım esaslarına uygun varlıklara yatırım yapar. Düşük risk oranıyla atılımcıların birikimlerini güvenle değerlendirmelerine olanak tanır. Fon portföyünde Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen TL cinsinden kira sertifikalarına, hisse senetlerine ve katılma hesaplarına yer verir.
Avantajlar ve Riskler
Bu fonlara yatırım yapmanın hem avantajları hem de bazı riskleri bulunur. Yatırım yapmadan önce tüm yönleri göz önünde bulundurmanız, bilinçli karar vermenizi sağlar:
• Devlet katkısı sayesinde, yatırımınızın belirli bir oranı doğrudan devlet tarafından desteklenir.
• Fonlar, uzman portföy yöneticileri tarafından yönetildiği için, yatırımınızı profesyonel ellere bırakmış olursunuz.
• Devlet katkılı fonlardan anında çıkış yapmak her zaman mümkün olmayabilir. Devlet katkısını alabilmek için belirli süreler boyunca sistemde kalmanız gereklidir.
• Fonlar genellikle belirli yatırım stratejilerine sahiptir ve yatırımcıların bireysel olarak yönlendirme şansı sınırlıdır.
Fon Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Fonlar arasından seçim yaparken, yatırım hedefleriniz, risk toleransınız ve piyasa koşulları gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmalısınız. Her fonun amacı farklıdır, dolayısıyla fonu neden almak istediğinizi netleştirmelisiniz.
Her yatırımcının risk algısı ve yatırım süresi farklıdır. Bu nedenle, fonu seçerken risk toleransınızı göz önünde bulundurmalısınız.
Fonların geçmiş performansı gelecekte nasıl bir seyir izleyeceğini garanti etmese de, fonun yönetim başarısı hakkında önemli ipuçları verir. Son 1 yıl, 3 yıl ve 5 yıllık performansları karşılaştırarak karar verebilirsiniz.
Bu Fonlara Nasıl Yatırım Yapılır?
Fon hesabınızı açarken ödeme yapmayı düşündüğünüz katkı payını ve ödeme sıklığınızı belirlemeniz gerekir. Aylık, üç aylık veya yıllık ödeme seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Düzenli ödeme yapmak, devlet katkısından en iyi şekilde faydalanmanıza yardımcı olacaktır.
Bereket Emeklilik, size çeşitli emeklilik yatırım fonları sunmaktadır. Emeklilik yatırım fonları, farklı risk seviyelerine göre çeşitlendirilmiş Olup bu fonlardan risk tercihinize uygun olanları seçerek yatırım yapabilirsiniz.
BES hesabınıza ait fon seçimlerinizi Bereket Mobil üzerinden takip edebilir, yatırımlarınızı izleyebilir, fon dağılımınızı değiştirebilir ve gerektiğinde ek katkı payı ödemesi yapabilirsiniz.