Kaza Tespit Tutanağı Nedir? - Bereket Sigorta ve Emeklilik

Hasar23.12.2022 13:00:56
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?
Maddi hasarın bulunduğu trafik kazalarına karışmış olan sürücülerin sigorta şirketleri veya polisin kaza yerine gelmesine gerek kalmadan, kazaya ilişkin karşılıklı anlaştıkları ve bu sayede aralarında düzenledikleri tutanağa kaza tespit tutanağı denmektedir. 1 Nisan 2008 yılından beri uygulanan sistem 2 Nisan 2014 tarihi itibariyle değiştirilmiştir. Bu yeni gelen sisteme göre maddi hasarlı trafik kazası geçirip kaza tespit tutanağı dolduran sürücülerin 5 gün süre içerisinde itiraz haklarını kullanmamaları durumunda ya da itiraz haklarını kullanmalarına rağmen talebin karşılanmadığı bir durumla karşılaşırlarsa, sigortalı kusur oranına dair itirazlarını özel hukuk yollarına başvurarak çözmeleri gerekmektedir.

Sistemin uygulamaya konulma sebebi uzun süre polisin gelmesini bekleyip trafik akışını yavaşlatmamak ve trafik kazalarında hızlı bir şekilde tespit yapılabilmesidir. Aynı zamanda vatandaşların bu sistem sayesinde tutanaklarını online olarak da takip etmeleri olanağı sağlanmıştır. Trafik kazası tespit tutanağının doldurulması, yapılan kazanın maddi hasarlı olması durumunda yapılmaktadır. Kazaya karışan sürücüler tutanağın doldurulması hakkında karşılıklı anlaşmaya varmalıdırlar.

Maddi hasara sahip olup trafik kazası tespit tutanağı dolduran sürücüler kasko sigortası ya da trafik sigortasından hasarlarını karşılayabilmek için, araçlar kaza yerinden oynatılmamak suretiyle, fotoğraf da çekilmelidir. Bunun sayesinde kaza anına dair hiçbir bilgi bulundurmayan sigorta şirketleri kazaya ilişkin bir ön bilgi elde edebilmektedir. Doldurulan tutanakların bir kopyası sigorta şirketine iletilmelidir. İkiden daha fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden çok tespit tutanağı düzenlenebilir. Ancak bu durumda her sürücünün tüm kaza tespit tutanaklarını imzalaması gerekir.

Kaza Tespit Tutanağının Amacı Nedir?
Amaç kazanın olduğu esnada polis bekleyerek zaman kaybını ve trafikte ekstra bir sıkışıklık benzeri olayların yaşanmasını önlemektir. Bu yüzden kaza tespit tutanağının kazaya karışmış olan sürücüler tarafından polisin gelmesini beklemeden doldurulması önemlidir. Trafik polisine ihtiyaç duyulmadan, kazaya karışmış olan sürücülerin beyanlarıyla hızlı ve kolay şekilde hazırlanan bu tutanakla işlemler sonuçlandırılmaktadır.

Doldurulan tespit tutanağı ile kazanın yeri ve oluştuğu zaman, kazaya karışmış olan araçlar, sürücüler ve kazanın türü, kusur dağılım oranları ve kazanın meydana geldiği yol ve çevre özellikleri tespit edilmektedir. Kaza tespit tutanakları, kazaya karışan sürücülerin ifadeleri ile değerlendirilir.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku