Zorunlu Trafik Sigortası Nedir? - Bereket Sigorta ve Emeklilik

Sigorta23.11.2022 12:01:50
Zorunlu Trafik Sigortası
Trafik kazaları herkesin başına gelebilir. Önemli olan bir kazaya karıştıktan sonra, sizi nelerin beklediğidir. Zorunlu trafik sigortası bir kaza anında sizin üzerinize düşen maddi sorumluluğu güvence altına alır. Trafiğe çıkan her araç için yaptırılması olan zorunlu trafik sigortasına Bereket Sigorta güvencesi ile sahip olabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
Trafik kazaları sonucunda oluşan maddi hasar, ölüm ve yaralanmaların sorumluluğu kazada kusuru bulunan aracın sahibine aittir. Kazanın meydana gelmesinde kusuru bulunan her araç sahibi, doğan zararın karşılanmasından kusuru oranında sorumludur. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası adıyla da bilinen trafik sigortası, bu zararı karşılamaya yönelik bir sigortadır.

Trafik kazası sonucunda ortaya çıkan maddi zarar, sağlık gideri ile sakatlanma ve ölüm tazminatları; zorunlu trafik sigortasının kapsamı altındadır. Sigorta teminat limitleri içerisinde kalmak kaydıyla,  üçüncü şahıslara verilen tüm mali zarar sigorta tarafından karşılanır. Verilen zararın sigorta limitini aşması halinde ise, eksik kalan tutar araç sahibi tarafından karşılanır.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Var mı?
2918 sayılı Karayolları Kanunu gereğince trafiğe çıkan tüm motorlu araçların zorunlu trafik sigortasının bulunması gerekir. Sigortanın yapıldığını gösterir poliçe mutlaka araçta bulundurulmalıdır. Sigortası yaptırılmayan veya yenilenmeyen araçlar, görüldükleri yerde bağlanarak trafikten menedilir ve araç sahibine para cezası kesilir. Aracın çekilme ve otoparkta tutulma giderleri yine araç sahibine aittir. Araç sigortalanana ve poliçe beyan edilene kadar tekrar trafiğe çıkabilmesi mümkün değildir.

Trafik Sigortasının Geçerliliği Ne Kadar?
Trafik sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Zorunlu trafik sigortasının her yıl yenilenmesi gerekir. Sigortanın geçerliliği, poliçede belirtilen tarihte, saat 12:00’ye kadardır.

Zorunlu Trafik Sigortasının Kapsamı Nedir?
Zorunlu trafik sigortası, sigortanız yoksa kendi başınıza karşılamanız gereken pek çok mali zararı kapsamı altına almaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kapsam içindeki mali sorumluluğun, zarar gören  üçüncü şahıslarda  ait olmasıdır. Kazada kusuru bulunan araç sahibinin zararları kapsam dahilinde değildir.

Maddi Zararlar Teminatı
Kaza sonucunda üçüncü şahıslara ait mallara gelen ve karşılamakla mükellef olduğunuz tüm maddi zararlar trafik sigortası kapsamındadır. Karşılanan zarara araçta tamir nedeniyle oluşacak değer kaybı da dahildir.

Sağlık Giderleri Teminatı
Kaza sonucunda yaralanan kişilerin tedavi masraflarının yanı sıra protez organ bedelleri, işgücü kaybı nedeniyle ortaya çıkan giderler ve bakıcı giderleri de sigorta teminatı kapsamındadır. Bu teminat tedaviye başlanması ile mağdurun sürekli sakatlık raporu alması arasındaki süreci kapsar.

Sürekli Sakatlık Teminatı
Kaza sonucunda zarar gören üçüncü şahısların kalıcı bir sakatlık yaşamaları olasıdır. Kazada zarar gören kişinin sakatlığı dolayısıyla ileride ekonomik olarak uğrayacağı maddi zararlar ve bakıcı masrafları da bu sigortanın teminatı altındadır. 

Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı
Trafik kazası nedeniyle vefat eden kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de kaza dolayısı ile zarar görmüş sayılmaktadır. Kazada kusuru bulunan araç sahibinin, hayatını kaybeden kişinin ekonomik desteğinden mahrum kalmaları sonucunda oluşan zararı karşılama sorumluluğu vardır. Bu zarar da zorunlu trafik sigortasının teminatı altındadır.

Zorunlu Trafik Sigortasının Ücreti Neye Göre Belirlenir?
Zorunlu trafik sigortası fiyatları araç sahibinin yaşına, aracın markasına, modeline ve kayıtlı olduğu şehre göre değişkenlik gösterir. Kalabalık ve yoğun trafiğe sahip şehirlere kayıtlı araçların sigorta ücretleri daha yüksektir. Daha önce kazaya karışmış olmak da sigorta ücreti üzerinde belirleyicidir. Hiç kazası olmayan araçlar hasarsızlık indiriminden yararlanabilmektedir. Aracın özel araç mı yoksa ticari araç mı olduğu ise sigorta ücretini etkileyen bir diğer etkendir.

Zorunlu Trafik Sigortasının Teminatları Ne Kadar?
Zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanan teminatlar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. Bakanlık tarafından yayınlanan ve 2020 yılına dek geçerli olacak teminat miktarları şu şekildedir:

Maddi Zararlar Teminatı: Araç başına 39.000 TL,kaza başına 78.000 TL

Sağlık Giderleri Teminatı: Araç başına 390.000 TL, kaza başına kamyonet, kamyon, minibüs veya çekiciler için 3.900.000TL, otomobil veya taksiler için 1.950.000TL, midibüsler için 7.020.000TL ve otobüsler için 12.090.000TL

Sürekli Sakatlık Teminatı: Araç başına 390.000 TL, kaza başına kamyonet, kamyon, minibüs veya çekiciler için 3.900.000TL, otomobil veya taksiler için 1.950.000TL, midibüsler için 7.020.000TL ve otobüsler için 12.090.000TL

Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı: Araç başına 390.000 TL, kaza başına kamyonet, kamyon, minibüs veya çekiciler için 3.900.000TL, otomobil veya taksiler için 1.950.000TL, midibüsler için 7.020.000TL ve otobüsler için 12.090.000TL

Kasko ile Trafik Sigortası Birbirinden Farklı Mı?
Kasko ile trafik sigortası birbirinden farklı sigortalardır. Aracınız kaskolu olsa dahi trafik sigortası yaptırmanız zorunludur. Kasko zorunlu bir sigorta türü değildir. Ancak başınıza gelebilecek olası sıkıntıları en az maddi kayıp ile atlatmak için aracınızın hem trafik sigortası hem de kaskosu bulunması önerilir.

Kasko ve zorunlu trafik sigortası arasındaki en belirgin fark teminat kapsamlarıdır. Zorunlu trafik sigortası kaza durumunda üçüncü şahıslarda oluşabilecek zararları kapsar. Kasko, kendi aracınızla ilgili hasarları da karşılayarak sizin mağduriyetinizi önler. Bereket Sigorta Kasko paketleri ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortamı Nasıl Yaptırabilirim?
Web sitemiz üzerinden birkaç dakikada teklif alabilirsiniz. Dilerseniz 7/24 hizmet veren müşteri destek hattımıza 444 27 58 numaralı telefondan ulaşabilir ya da size en yakın Bereket Sigorta Acentesi ile iletişime geçebilirsiniz.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku