Araç Değer Kaybı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hasar26.11.2024 14:42:21

Herhangi bir trafik kazasının ardından hasar görmüş araç, onarılmış olsa dahi TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) kayıtlarında hasarlı araç olarak yer almaktadır. Bu durum da aracın değerinin azalmasına neden olmaktadır. Aracın değer kaybına uğraması, orijinalliğini yitirmesi olarak da tanımlanmaktadır. Ancak araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılırsa ve bu konuda doğru adımlar atılırsa meydana gelen maddi zararı tazmin etmeniz mümkündür.

Pek çok kazanın ardından araç sahipleri, aracını tamir ettirip satmayı düşünmektedir. Aracın hasarının gözlemlenebildiği durumlarda ikinci el fiyatında ciddi düşüşler meydana gelmektedir. Bu durum da araç sahiplerinin bilincinin artmasını sağlayan bir durum olmuştur. Çünkü aracın değer kaybı yaşaması, araç sahiplerinin aleyhine olmaktadır. Araçlar onarıldıktan sonra hasar oranına göre aracın değeri düşmektedir. Meydana gelen kazada değer kaybını, tamamen hatalı veya karşı tarafa oranla daha hatalı olan taraf karşılamaktadır. Yani olası bir kazanın ardından hata sizde değil de tamamen karşı taraftaysa ya da karşı tarafa oranla daha az hatalı iseniz aracınızın değer kaybı karşılanabilmektedir. Bunun için doğru adımları atmanız gerekmektedir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği

Aracın değer kaybı, farklı birçok etkenden dolayı değişik şekillerde hesaplanmaktadır. Bu etkenlerden bazıları araç ile ilgiliyken bazıları ise aracın kullanılma biçimiyle ilgilidir. Araç değer kaybı hesaplama formülü, aracın üretim yılı, marka ve modeli, pazar değeri, hasar geçmişi ve niteliği ile trafiğe çıkış tarihi gibi etkenler doğrultusunda yapılmaktadır.

Online araç değer kaybı hesaplama ve sorgulama işlemini e-Devlet üzerinden kolayca yapabilmektesiniz. Aracınızın ne oranda değer kaybı yaşadığını ekrandaki adımları takip ederek görüntüleyebilmektesiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama 2020

Her sene olduğu gibi 2020 yılında da belli faktörler doğrultusunda araçların değer kaybı hesaplanmaktadır. Bu faktörler; aracın piyasadaki tercih durumu, yedek parçalarını temin etme kolaylığı, kilometresi ve işlem gören parçalarının sayısıdır. Bunlara ek olarak aracın bakım ve onarımının yetkili serviste yapılıp yapılmadığı, parçaların hasar detayları hesaplama açısından oldukça önemli faktörler arasında yer almaktadır. Tüm bu detaylar göz önüne alınarak araç değer kaybı hesaplama tablosu çıkarılmaktadır 

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuruda bulunabilmeniz için araç değer kaybını tazmin etme şartlarını mutlaka yerine getirmeniz gerekmektedir. Şartları yerine getirmediğinizde aracınızın değer kaybını alamayabilirsiniz. Kazada mağdur olan tarafsanız değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz. Kazanın gerçekleşmesinden sonraki 2 yıl içinde başvuru yapabilirsiniz. Eğer 2 yılı geçmişse değer kaybı başvuru hakkını kaybedilmiş olmaktasınız. Karşı tarafın zorunlu trafik sigortası yoksa hasarınızın karşılanmasını sürücünün kendisinden talep edebilirsiniz. Aracın değer kaybını tazmin etmek üzere ekspertiz raporu ile karşı tarafın sigorta şirketine başvuruda bulunmalısınız. Ancak olur da sigorta şirketi başvuruyu reddederse Sigorta Tahmin Komisyonu'na başvurma hakkına da sahipsiniz.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2024

Devamını Oku