Araç Far Temizliği İçin Tavsiyeler

Araç & Sürüş26.11.2024 15:11:24

Araba farı üretiminde, çoğunlukla dayanıklılığından dolayı plastik içeren polikarbon cam tercih edilmektedir. Üretimin son aşamasında, güneş ışınlarından ve olası çiziklerden korumak için akrilik bir madde sürülür. Zaman içerisinde kullanma koşullarına göre, polikarbon cam üzerine sürülen akrilik madde aşınarak işlevini yitirir. Bu maddenin işlev süresi, güneş ışınlarına maruz kalma yoğunluğu, araba yıkama esnasında kullanılan kimyasal malzemeler ve farın maruz kaldığı darbelere göre değişmektedir. Far yüzeyindeki koruyucu katman olan akrilik maddenin işlevini yitirmesiyle, güneş ışınları ve etraftaki kirlilik etkisini gösterir ve camlar sararmaya başlar. Bu durum, aydınlatma performansını düşürür. Güvenli sürüş için düzenli olarak araba farı temizliği uygulanmalıdır.

Araba farı temizliği, dışarıdan ve içeriden müdahale olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır. Çoğunlukla dış yüzey temizliği sorunu çözebilecek iken, bazı durumlarda iç kısmın tozlanması iç yüzey temizliği gerektirebilir. İç yüzey temizliği kararını, dış yüzey temizliğini yaptıktan sonra vermeniz daha doğru olacaktır. Araç farının camı, üretim esnasında özel bir yapışkan kullanarak yapıştırılmıştır. Bu yüzden eğer dış yüzey temizliği sonrasında hala iç yüzey temizliğinin de gerekli olduğunu düşünürseniz, bu konuda profesyonel destek almanız önerilir. Dış yüzey temizliği konusunda da profesyonel destek alabilir ya da gerekli malzemeleri temin ederek bizzat kendiniz de yapabilirsiniz.

 

Araç Far Temizliği Nasıl Yapılır?

Araba far temizliği için özel üretilen setlerden alarak temizlik işlemini gerçekleştirmek, seçeneklerinizden bir tanesidir.Diğer yaygın seçenek ise zımpara ve cila kullanımıdır.

Zımpara ve cila kullanarak temizliği kendiniz yapmak isterseniz, uygulamanız gereken ilk adım; araba farı etrafına, zımpara işlemi esnasında, boyanın zarar görmemesi için bant çekmektir. Bu işlem adımı için yapışkan dokusu boyada hasar bırakmayan, suya dayanıklı bantları tercih edebilirsiniz. Üst üste birkaç kat uygulamanız, önleminizi sağlamlaştırır. Bant çekme işleminin ardından; far yüzeyinin sararma, çizik durumuna ve araba farı camına uygun zımpara belirlenerek zımparalama adımına geçebilirsiniz. Sararma ve çizikler kaybolana dek, far camına zımpara işlemini uygulayın. Bu işlem için kumlu zımpara ve sulu zımpara olmak üzere iki farklı zımpara çeşidi bulunmaktadır. Kumlu zımpara kullanmayı tercih ederseniz, zımpara işlemini ıslatarak yapmanız daha ideal bir seçim olacaktır. Zımpara sonrası far camlarını, suyla güzelce yıkayıp kurutmalısınız. Zımparalanan ve yıkanan far camları kuruduktan sonra pasta cila uygulayarak temizlik işlemini tamamlayabilirsiniz. Pasta cila uygulaması, yaptığınız temizliğin uzun ömürlü olmasını sağlamak adına gerçekleştirilen önemli bir adımdır.

Araba farınızın sararma ve çizik durumuna göre uygulayabileceğiniz bir diğer işlem ise diş macunu ile temizliktir. Diş macununu farlara sürün ve diş fırçası yardımı ile güçlü bir şekilde ovalayarak her yere yayın. Bu adım sonrası biraz bekleyin. Bol su ile farlarınızı yıkayın ve kurutun. Diş macunu ile temizlenen ve yıkanan far camları kuruduktan sonra pasta cila uygulayarak temizlik işlemini sona erdirebilirsiniz.

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2024

Devamını Oku