ASBİS No Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Yaşam26.11.2024 15:07:50

İlk olarak 2005 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde geliştirilen bu proje, 2009 yılından bu yana E-devlet sistemine entegre olarak kullanılmaktadır. ASBİS nedir? ASBİS kısaltması; Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi manasına gelmektedir. ASBİS, araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinin internet üzerinden yapılabilmesini sağlamaktadır. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen proje bünyesinde ASBİS ehliyet alma işlemlerini de internet üzerinden yapılmasını sağlayarak kolaylaştırmaktadır. Proje bünyesinde sürücüler sertifikalarını aldıkları il ya da ilçenin dışından da ehliyetlerini kolayca alabilmektedir. ASBİS projesi ile sürücü belgelerini almak için uzun kuyruklara girme gereksinimi de ortadan kalkmaktadır.

ASBİS No Nedir?

Peki ama ASBİS no nedir? Bu soruyu cevaplamak için öncelikle araç tescil işlemi gerçekleşinceye kadar ilgili işlemleri takip için geçici bir numaraya ihtiyaç duyulduğunu anlamak gerekmektedir. ASBİS numarası, noter tarafından yeni araç alan kişiye bu doğrultuda verilen bir numaradır. Noterin verdiği geçici dokümanın üzerinde yer almaktadır. Ondokuz basamaklı bu numara ile dijital ortamda araç bilgilerine erişebilirsiniz.

Numaranın geçerliliği ruhsatın alınmasına kadar sürmektedir. Ruhsatın resmi olarak alınmasının ardından ASBİS numarası geçerliliğini kaybetmektedir. Bu noktadan sonra işlemlerinizde ruhsatın seri numarası kullanabilirsiniz. Tescil işlemi sırasında ruhsat seri no ya da tescil belgesi seri no, ASBİS numarası olarak kullanılmaktadır. Trafik sigortası ve kasko sigortası yaptıracağınız zaman ruhsatsız bir araç sahibiyseniz sigorta şirketlerine vermeniz gereken numara ASBİS numarasıdır.

ASBİS No Nasıl Öğrenilir?

ASBİS numarası sıfır ya da ikinci el araç alınması durumunda noter tarafından verilen “araç tesciline ilişkin geçici belge” üzerinde bulunmaktadır. Verilen doküman üzerinde “ASBİS Referans No” olarak adlandırılan ondokuz basamaklı ve sadece rakamlardan oluşan bir numaradır. Bu numara, yeni alınan ve henüz Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tescil işlemi yapılmamış araçların kayıt işlemlerinin takibi için verilmektedir. Bu sebeple ruhsat resmi olarak çıkıncaya kadar geçerlidir ve ruhsat üzerinde yer almamaktadır. Ruhsat çıktıktan sonra ruhsat seri numarası kullanılmaktadır. İki harf ve altı rakamdan oluşan ruhsat seri numarası ise ruhsatın sağ alt köşesinde bulunmaktadır. 

ASBİS No Hangi İşlemler İçin Kullanılabilir?

E-Devlet bünyesinde bulunan ASBİS ile araç ile ilgili işlemler pratik şekilde gerçekleştirilmektedir. ASBİS ile yeni araçların tescil işlemleri kadar, ikinci el araçların satış işlemleri de yapılmaktadır. İkinci el araçların satışının yanı sıra araç devir ve tescil işlemleri de ASBİS numarası ile yapılmaktadır. Ayrıca, sürücü belgesi alınması işlemleri de ASBİS aracılığıyla gerçekleşmektedir.

Zorunlu trafik sigortası ve kasko işlemleri sırasında ASBİS numarası karşınıza çıkmaktadır. Sigorta işlemleri sırasında şayet aracınız tescil edilmediyse ASBİS numarası, araç tescil edildiyse ruhat seri numarası kullanılmaktadır. ASBİS no sorgulama işlemi ile araç tescili yapılmakta olan araca ait bilgilere internet üzerinden erişim sağlanmaktadır.


BLOG

İlgili Yazılar

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2024 Yılı Olağan Genel Kurul İlanı

Devamını Oku