Evde Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Yaşam23.09.2024 14:44:38

Evde Organik Tarım Nasıl Yapılır?


Organik tarım, sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir yaşam açısından oldukça önemlidir. Kimyasal ilaçlar, hormonlar ve katkı maddeleri kullanmadan bitki yetiştirmeyi sağlar. Organik tarımda, bitkisel atıklar geri dönüştürülerek kullanılır. Ayrıca dikey topraksız tarım gibi yenilikçi yöntemlerden faydalanılır. Organik tarım ile küçük bahçelerde dahi verimli ve sağlıklı meyve ve sebze yetiştirmek mümkündür. Evde organik tarım yaparken doğrudan toprakla uğraştığınız için Tarım Sigortaları hakkında bilgi alarak ürünlerinizi sigorta altına almayı düşünebilirsiniz.

Mikro tarım uygulamaları ve çeşitli yenilikçi tarım yöntemleri kullanarak kendi bahçenizde sebze ve meyvelerinizi yetiştirebilirsiniz. Eğer eviniz müstakil ise ve kendinize yetecek büyüklükte bir bahçeniz varsa evde tarım yapmak oldukça kolay ve keyifli bir aktivitedir. Ayrıca evde tarım yapmak önemli bir hobi olmakla birlikte rahatlatıcı bir etki oluşturabilir. Peki evde organik tarım nasıl yapılır? Evde tarım yapmak için hangi yenilikçi yöntemler kullanılabilir? Kendi bahçenizde sebze ve meyve yetiştirmek istiyorsanız merak ettiğiniz tüm detayları bu yazıda bulabilirsiniz.


Evde Tarım Nasıl Yapılır?


Evde tarım yapmak hem organik ürünler yetiştirmek hem de sürdürülebilir yaşamın kapısını aralamak için ideal bir yöntemdir. Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan organik ürünler kendi evinizde oldukça konforlu ve kolay bir şekilde yetiştirmeniz mümkündür. Evde tarım için yaygın olarak tercih edilen yaklaşımlardan biri geleneksel yöntemlerdir. Küçük bir bahçeye sahip ev sahipleri genellikle topraklı tarım yöntemlerini tercih eder. Ancak yeterli alana sahip olmayanlar da yenilikçi tarım yöntemlerden yararlanabilir. Topraklı veya topraksız olarak sizin için uygun bir tarım yöntemi belirleyerek evinizin bahçesinde sebze ve meyve yetiştiriciliği yapabilirsiniz.

Topraklı tarım geleneksel olarak yapılan meyve ve sebze yetiştiriciliğidir. Ancak topraklı tarım yaparken kullanılan tohum, ilaçlar, katkılar ekolojik yöntemlerle bitki yetiştirme üzerinde belirleyici rol oynar. Topraklı tarım ile sebze ve meyve yetiştirmek isterseniz ekolojik yöntemleri deneyimleyebilirsiniz. 


Tohum Seçimi


Evde topraklı tarım yaparken tohum seçimi, ekme ve bakım, kompostlama, doğal yöntemlerle zararlılarla mücadele, hasat gibi tüm süreçlerle ilgilenmeniz gerekir. Tohum seçimi organik tarımın en önemli aşamalarından biridir. Standart veya ata tohumundan yetiştirilen bitkiler organik ve ekolojik tarıma uygundur. Tohum seçerken yerli veya standart tohumları tercih edebilirsiniz. Ayrıca her yıl yeni fide almak yerine kendi yetiştirdiğiniz bitkilerin hasat zamanında tohumlarınızı ayırabilirsiniz. 

Hibrit tohumlar topraklı tarımda kullanılan bir diğer tohum çeşididir. Hibrit tohumlar zor iklim şartları ve elverişsiz koşullarda bitki yetiştiriciliği için uygundur. Ancak sadece tek yıl meyve verir. Bu nedenle hibrit tohumlu bitkilerden alınan tohumlar bir sonraki yıl çimlenmez ve tarımda kullanılamaz. Evde organik tarım yapmak isterseniz standart veya ata tohumlar arasından seçim yapmanız daha iyi bir tercih olabilir.


Ekme ve Bakım


Topraklı tarımda tohum seçiminden sonra ekme ve bakım işlemleri gerçekleştirilir. Bitki ekiminden önce toprağın kazılarak havalandırılması ve hazırlanması gereklidir. Tarım alanı hazırlandıktan sonra belirli aralıklarla ocak açılarak fide veya tohumdan yetiştirilen fidanlar toprağa dikilir. Bitkilerin cinsine göre ocakların belirli aralıklarla, en, boy ve derinlikte açılması gereklidir. 

Eğer fidanları tohumdan yetiştirmek isterseniz ilk olarak viyollere az toprakla ekmelisiniz. Tohumları viyole ekmeden bir gün önce nemli bir bez veya pamukla ıslatarak daha kolay çimlenmesini sağlayabilirsiniz. Sonrasında viyollere az bir toprakla tohumları ekerek çimlenmesini beklemelisiniz. Yaklaşık 15 - 20 gün içerisinde fide haline gelen tohumları viyollerden çıkartarak ocaklara ekebilirsiniz. Ocaklara ektiğiniz fidanların verimli meyve vermesi için sulama ve bakım aşamaları da oldukça önemlidir. İlk ekimden sonra bitki fidelerine can suyu verilmelidir. 

Bitkileriniz için doğru sulama tekniği kullanarak verim ve rekoltelerini artırabilirsiniz. Damlama sulama veya yağmurlama topraklı tarımda en fazla tercih edilen yöntemlerdir. Böylece bitkinin su ihtiyacı karşılanırken gereğinden fazla sıvı tüketimi de önlenmiş olur. 

. Bitkinin çevresini saran yabancı otlardan arındırma işlemleri de bakım aşamasındaki önemli işlemlerden biridir. Böylece bitkinin ihtiyacı olan mineral ve besinlerden tarım ürünü fazlasıyla yararlanabilir. Zararlılar ve hastalıklardan koruma ihtimali de artırılır. 

Gübreleme ise bitkinin ihtiyacı olan katkıları alması açısından gereklidir. Ancak günümüzde gübreleme amacıyla yüksek katkılı kimyasal gübreler tercih edilir. Evde tarım yaparken kimyasal gübreler yerine kompostlama işleminden faydalanabilirsiniz. 


Kompostlama


Organik tarım için atıkların geri dönüşümüyle elde edilen doğal gübrelerden de yararlanılabilir. Organik atıkların geri dönüşümüyle gübre elde etme işlemi kompostlama olarak bilinir. Kompostlama hem doğal gübre elde edilmesini hem de organik atıkların geri dönüştürülmesini sağlar.

Meyve ve yumurta kabukları, kahve telvesi, çay, çekirdek kabuğu, sebze artıkları gibi organik atıkların kompost işlemiyle belirli sürede biriktirilerek çürütülmesi sonucunda doğal gübre elde edilebilir.


Zararlılarla Mücadele


Evde tarımın bir diğer evresi ise zararlılarla mücadeledir. Bitkilerin meyve verimini yükseltmek, tarım ürünlerini hastalıklardan korumak açısından önemlidir. Zararlılarla mücadele için zirai ilaçlar yaygın bir yöntem olmakla birlikte tohum ıslahı, kültürel yöntemler de tercih edilebilir. Ayrıca sirke ve ısırgan suyu karışımı gibi asidik etkiye sahip doğal karışımlar da evde tarım için kullanılan doğal yöntemlerdir. 


Hasat


Evde tarımın en keyifli aşaması hasattır. Tüm süreç boyunca uğraşarak emek verdiğiniz bitkilerin meyvesini toplamak paha biçilemez bir keyiftir. Kahvaltıda kendi yetiştirdiğiniz ürünleri tüketmek sürdürülebilir bir hayatın ilk adımı olabilir. 


Evde Kaç Çeşit Tarım Yapılabilir?


Farklı yöntemlerden yararlanarak kendi bahçenizi yapmak isterseniz dikey veya topraksız tarım metotlarını da deneyimleyebilirsiniz. Dikey tarım yapay teknolojilerden yararlanılarak kontrollü bir ortamda geleneksel tarım yöntemlerinden farklı olarak gerçekleştirilir. Yapı cepheleri veya duvar yüzeyi boyunca oluşturulan hücrelerde tarım yapılması esasına dayanır. 


Evde Dikey Tarım Nasıl Yapılır?


Dikey tarımı geleneksel yöntemlerden ayıran en önemli etken topraksız olarak gerçekleştirilmesidir. Aeroponik, akuaponik, hidroponik ve kontrollü çevrede dikey tarım olarak 4 farklı yöntemle yapılabilir.


Aeroponik Metodu ile Dikey Tarım


Diğer dikey tarım yöntemlerinden farklı olarak aeroponik metodunda bitki yetiştiriciliği için suni bir ortam oluşturulmasına gerek yoktur. Bitkiler dikey tüpler içerisinde besin maddelerini içeren sıvı çözeltiler ile beslenerek topraksız olarak yetiştirilir. Bu yöntemde oldukça az su kullanılır, sürdürülebilir bir yaklaşımdır.


Hidroponik Metoduyla Dikey Tarım


Hidroponik metodu topraksız olarak bitkinin sadece suda yetiştirilmesine dayanır. Bitkinin besin ihtiyacını karşılayan çeşitli mineralleri içeren sıvı solüsyonlarda tarım ürünleri yetiştirilir. Hidroponik dikey tarımda yaygın olarak tercih edilen yöntemlerden biridir. Az alanda oldukça verimli bitkiler yetiştirilmesini sağlar. 


Akuaponik Metoduyla Dikey Tarım


Akuaponik metodunda topraksız tarım ve suda yetiştirme yöntemleri birlikte uygulanır. Bu yöntemde balık tanklarındaki atık sular geri dönüştürülerek bitki yetiştiriciliğinde kullanılır. Ayrıca bitkiler balıkların ürettiği karbondioksiti fotosentez için kullanırken tanklara oksijen ve ısı sağlar. Böylece her iki canlı türünün de ihtiyacı olan besin maddeleri karşılanmış olur. Ancak bu yöntem evde tarım için pek kullanışlı değildir.


Kontrollü Çevrede Dikey Tarım


Kontrollü çevrede tarım ise bir çeşit sera tekniğini dayanır. Yapay bir çevre oluşturularak bitki yetiştiriciliği yapılır. Bunun için yapay aydınlatma, ısıtma gibi teknolojilerden yararlanılır. Ancak elverişsiz hava koşullarının olumsuz etkilerini aza indirmek açısından kullanışlı bir tekniktir.

İsteğinize göre farklı yöntemleri deneyimleyerek evde organik tarım yapabilirsiniz. Evde tarım uygulamaları ile hem kendi gıdalarınızı üretebilir hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz.

 

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2024

Devamını Oku