İkinci el arabalar, sundukları diğer birçok avantajın yanı sıra uygun fiyatlarıyla da sıkça tercih edilmektedir. Acemilik döneminde olduğu kadar ustalık döneminde de tercih edilen ikinci el otomobil seçenekleri, her bütçeye hitap eden bir yelpazede yer almaktadır. Bu sebeple, "İkinci el araba nasıl alınır? İkinci el araç alırken nelere dikkat edilmeli?" gibi sorular sıkça sorulmaktadır.
İkinci El Araba Nasıl Alınır?
Otomobil galerileri, hızlı ve güvenli bir şekilde ikinci el otomobil almanıza yardımcı olur. İkinci el araç alırken belirli günlerde açılan otomobil pazarlarından yararlanabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir aracı kullanmaksızın, direk ilk sahibinden araç temin edebilirsiniz. Medya üzerinden erişeceğiniz ikinci el ilanları ile de size uygun bir aracı bulabilirsiniz.
Araçta dikkat edeceğiniz hususlar sağlanıyorsa noterde hazırlanan bir satış sözleşmesi ile satış işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Noter tarafından hazırlanan, “Tescile İlişkin Geçici Belge” bir ay süreyle geçerlidir. Tescil belgesi ise bu süre içinde alıcıya posta yoluyla yollanmaktadır.
Satış işleminin ardından devir işlemi de gerçekleştirilmektedir. Bu prosedür için noter satış belgesinin yanı sıra ilişik kesme belgesinin (vergi dairesinden alınan), plaka bilgisinin, zorunlu trafik sigortasının poliçesinin, vergi numarasının, tescil ve trafik belgesinin ibrazı gerekmektedir.
İkinci El Araba Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
İkinci el araba alma aşamasında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar mevcuttur:
2. el aracın incelenmesi sırasında (özellikle motorun detaylı incelenmesi açısından) bu alanda çalışan uzmanlardan "Expertiz Raporu" alabilirsiniz. Ekspertiz raporu alınırken; motor testinin yanı sıra fren testi, sürüş testi gibi araçla ilgili birçok test bir arada, uzmanlar tarafından yapılmakta ve sonuçlar belgelendirilmektedir. Bu sebeple bireysel kontrollerde gözden kaçabilecek unsurlar, rahatlıkla tespit edilebilmektedir.