Kasko Sigortası
Tüm dünyada kara yolu en çok kullanılan ulaşım seçeneğidir. Binlerce aracın yer aldığı trafikte zaman zaman istenmedik durumlarda da karşılanabilmektedir. T.C. Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nün zorunlu kıldığı trafik sigortasının yanı sıra kasko sigortası birçok konuda sizin yanınızdadır.
Kasko sigortası, genellikle trafik sigortası ile karıştırılan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası, karşı tarafın maddi zararını öderken, kasko sigortası sizi ve aracınızı düşünür. Motorlu kara taşıtınızın yanması, başkası tarafından zarara uğraması, çalınması, çarpması veya başka bir araçla çarpışması gibi durumlarda kasko, aracınızın hasarını karşılar.
Kasko Sigortası Neleri Kapsar?
Yukarıda belirtilen durumlar kasko sigortasının temel maddelerini belirtir. Bunların dışında sigorta poliçenize ekleteceğiniz her ek madde ile aracınızı birçok olası duruma karşı koruyabilirsiniz. “genişletilmiş kasko sigortası” için seçebileceğiniz diğer teminatlar şunlardır:
Sel ve Su Baskını Teminatı: sel, su baskını gibi durumlarda aracınızda oluşan zararları karşılar. Bu tarz olaylara maruz kalmamak ve aracınızı güvence altına almak için sel ve su baskını teminatı yaptırmanız önemlidir.
Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatı: doğal afetler içinde bulunan deprem ve yanardağ püskürmesine karşı aracınızı teminat altına alır.
Diğer Doğal Afetler Teminatı: Su Baskını, Deprem Dışında Toprak Kayması, Dolu, Yıldırım, Fırtına gibi doğal afetlerde araçta oluşan zararı karşılayan teminattır.
Terör Teminatı: Terör, Grev gibi durumlarda aracınızın zarar görmesi halinde, zararı karşılar.
Eskime Teminatı: Aracın hasar sonrasında yenilenecek eski parçalarının yerine herhangi bir ücret ödemeden yeni parçaların takılmasını sağlar.
Kullanım Gelir Kaybı Teminatı: Hasar sonrasında aracın kullanılamama durumunda, şehir içinde taksi ya da kiralık araç gibi ulaşım hizmetlerinin belirli bütçeler dahilinde karşılanmasını sağlar.
Yangın Dışında Oluşan Zarar Teminatı: Sigara ve benzeri maddelerin araç içinde koltuk, döşemede oluşturduğu zararı karşılar.
Ferdi Kaza Koltuk Teminatı: Kaza sonucunda araçta bulunanların ölümünde vefat edenin varisine, kalıcı sakatlık yaşayanların şahsına tazminat ödenmesidir.
Tedavi Teminatı: Araç ile yapılan kazalarda araçta bulunan kişilerin tedavi masrafları teminatta bulunan limitler dahilinde karşılanır.
Çekme / Çekilme Teminatı: Kurallara uygun olmayan şekilde/ yetkili olmayan kişiler tarafından aracın çekilmesi durumunda oluşan zararları kapsar.
Asıl Anahtar İle Aracın Çalınma Teminatı: Sigortalıyı tehdit ederek ya da zor kullanarak anahtarın ele geçirilmesi, sigortalının ev ya da iş yeri gibi kapalı alanlarını zorlayarak anahtarının alınması, restoran ve otopark gibi resmî yerlerde aracın emanet edilmesi sonucunda aracın çalınması gibi durumlarda doğacak olan zararı karşılar.
İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı: Sigortalının hukuki sorumluluğu, trafik sigortası limitlerini aştığında (3. Şahıslara verilen zararlar) bu limitin üzerindeki tutarı poliçede yazılı olan rakam dahilinde ihtiyari mali mesuliyet teminatı öder.
Hukuksal Koruma Teminatı: Arabadan ya da sürücüden kaynaklanan kazalar sonucunda doğan hukuki süreçlerin masrafları bu teminat kapsamında ödenir. Teminata ayrıca sürücünün tutukluluk durumunda kefalet borcunu da ödeme dahildir. Kefalet ödemesi sürücüye borç olarak verilir.
Kemirgen veya Diğer Hayvanların vereceği Zarar Teminatı: Kemirgen veya diğer hayvanların aracın elektrik aksamına, motoruna ya da mekanik bölümlerine girdiğinde oluşan zararlar, bu teminat kapsamında ödenir. Teminata, evcil veya arabaya sürücü tarafından alınan hayvanların verdiği zararlar dahil değildir.
Kilit Sistemi Teminatı: Aracın başkaları tarafından çalınması durumunda kilit mekanizmasında oluşabilecek hasar bu teminat dahilinde kasko sigortası tarafından karşılanır.
Yanlış Akaryakıt ve Dolumu Teminatı: Akaryakıt istasyonlarında çalışan pompacıların yakıt doldurması sırasında kusurlu ya da kasten araca yanlış yakıt doldurması sonucunda araçta oluşan masrafları karşılar.
Yeni Değer Teminatı: Sıfır (0) km aracın poliçesine yeni değer teminatı eklendiğinde aracın poliçe süresi boyunca çalınması, yanması veya perte çıkması gibi tam hasar durumlarında ödenecek tazminat, hasar tarihinde aracın satış fiyatı üzerinden ödenir. Eğer bu süreç içerisinde aynı araç piyasada yoksa bir üst modelin standart paketi üzerinden değer biçilir.
Mini ve Midi Onarım Teminatı: Boya, Cam, İç Döşeme Tamiri, Plastik/Alüminyum Parça Ve Jant Değişimi, Boyasız Göçük Düzeltme; Ölçüsü ve Limiti belirlenmiş mini onarım teminat dahilindedir. Midi onarım teminatı ise araçta oluşan hasarın boyutu fark etmeksizin parça değişimi ve onarımıdır.
Kasko Sigortasına Dahil Olmayan Haller Nelerdir?
Temel ya da genişletilmiş kasko yaptırmış olsanız bile bazı durumlar kasko sigortası kapsamında yer almaz.
Bu haller şöyledir:
Kasko Sigortası Yaptırmak Zorunlu Mudur?
Kasko sigortası, trafik sigortası gibi devlet tarafından zorunlu tutulan bir sigorta türü değildir. Ancak yaptıracağınız kasko sigortası ve ekleteceğiniz teminatlar ile aracınız tam olarak korunur.
Kasko Sigortası Fiyatları Nasıl Hesaplanır?
Her araç için aynı fiyat uygulaması geçerli değildir. Buradaki kriterleri belirleyen öncelikle aracın plakasının bağlı olduğu ildir. İldeki deprem riski, kaza oranları kasko fiyatını etkiler. Aracın modeli ve araç sahibinin geçmiş hasarları da kasko sigortası fiyatlandırılmasında ayrıca değerlendirilir.Aracınızın kasko sigortası bedelini öğrenmek için hemen “Hemen Başvur ”kısmına tıklayabilir,tüm detayları konuşmak ve kapsamlı bilgi almak için ise size en yakın acenteyi tercih edebileceğiniz gibi müşteri hizmetlerini de arayabilirsiniz.
Kasko Sigortası Ne Zaman Sona Erer?
Poliçe imzalandıktan ve ilk ödeme yapıldıktan sonra kasko sigortası başlar. Devam ettirilmedikçe sigorta 1 yıl boyunca geçerlidir.
Sigorta süresi bitmeden eğer aracınızı başkasına satarsanız, kaskonuz aracı satın alan kişiye devredilmez. Bu süreçte kalan sigorta primleri, en kısa zamanda tarafınıza iade edilir.
Hasar Tespiti Nasıl Yapılır?
Araçta oluşan hasar, en geç 5 iş günü içerisinde tarafımıza bildirilmelidir. Hasar ya da kaza durumunda yapılması gereken talimatlara uyulmalı ve gerekli evraklar en kısa sürede ilgili yerlere ulaştırılmalıdır. Belgelerin teslimi sonrasında en kısa sürede incelemeler yapılır ve kasko ücreti tarafınıza ödenir.
Servis Çeşitleri Nelerdir?
Kasko sigortasına ek olarak alacağınız servis hizmeti ile aracınızı kısa bir sürede güvenle tamir ettirebilirsiniz. Tüm servisler kapsamında anlaşmalı/anlaşmasız servislerde aracınızın hasarını giderebilirken, isterseniz orijinal ve eşdeğer parça özel servis seçeneklerinden birini de tercih edebilirsiniz.