Yaşadığınız alanın korunaklı olması, hem ailenizin hem de mülkünüzün güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bundan dolayı konutunuz, meydana gelebilecek kötü olaylara karşı sigortalatmalısınız. Konut sigortası, farklı ek paketleriyle sevdiklerinizi ve mülkünüzü korumanızı sağlamaktadır. Olası riskleri düşünerek tedbir amacıyla konut sigortasına yaptırarak meskeninizi koruma altına almalısınız.
Konut Sigortası Nedir?
Konut sigortası; evin ve evin içerisinde yaşayan kişilerin başına gelebilecek zararların tazminini sağlayan bir sigorta çeşididir. Konut sigortası, yalnızca bir teminattan oluşabilir ya da ek teminatlar ile desteklenebilir. Konut sigortası, ek teminatları evleri koruma altına alan bir ilavedir. Meskeninizi koruma altına almak için risk oluşturan her türlü etkeni göz önünde bulundurmalısınız. Yangın teminatı, kişisel hatalar yüzünden çıkan yangından yıldırım düşmesi nedeniyle çıkan yangına kadar oluşabilecek bütün ziyanlar konut sigortası kapsamında karşılanmaktadır. Ek yangın teminatı evlerin yangına karşı olan söndürme ve ihbar sistemlerine sahip olmasını da sağlamaktadır.
Pek çok ek konut teminatı türü vardır. Ek teminatlar, yangın teminatının yanı sıra grev ve lokavt, halk hareketleri gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilecek zararları karşılamaktadır. Bu hareketlerin sebep olduğu zararların % 5'inde muafiyet uygulanmaktadır. Fakat, sel gibi doğal afetlerin verdiği zararlar konutun bulunduğu yere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin; konutunuz, akarsu gibi su kaynağına yakın bir yerde ise ek teminat konutta oluşan zararın yarısına kadarını karşılamaktadır. Fakat konut, su kaynağına çok uzakta şehir merkezindeyse ek teminat oluşan zararın neredeyse tamamını karşılamaktadır. Evdeki cam gibi kırılgan eşyalara yönelik ek koruma teminatı, dış etkenlerin neden olduğu zararlarda % 75'e varan zararı karşılamaktadır. Kırılan eşyalardan dolayı can kaybı yaşandıysa ölen kişinin 1. derece yakınına, yaralanma durumunda da yaralanan kişiye tazminat ödenmektedir. Poliçede yazan tutara göre tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Konut sigortalarında en büyük risk etmeni hırsızlığa karşı da koruma uygulanmaktadır. Evde hırsızlık için güvenlik önlemi yoksa ek teminatla evler koruma altına alınmaktadır. Ek teminatlara ilaveten, hava araçlarının çarpışması, duman basması, fırtınanın bıraktığı hasarlar, yer veya toprak kayması, heyelan, aşırı kar yağışının oluşturduğu zararlar, araç çarptığı için evin zarar görmesi gibi dış etkenler nedeniyle oluşan zararlar da ek teminata bağlı olarak tazmin edilebilmektedir.
Konut Sigortası Nasıl Hesaplanır?
Konut sigortası hesaplama sırasında başta konut bedeli olmak üzere birçok etkene bakılmaktadır. Konut sigortası, konut bedeli baz alınarak belirlenen yüzde hesabı ile tayin edilir. Konut bedeli; konutun yaşı, kat sayısı, dış cephedeki güvenlik tedbirleri, merdiven dairesi, konutun kapladığı alanı ve oturum alanının metrekaresi, çatı alanı, iskan ve tapu hali gibi etkenler değerlendirilerek hesaplanmaktadır. Bu hesapları tarafsız bir ekspertiz firması yapmaktadır.
Konut Sigortası Zorunlu mu?
Konut sigortası zorunlu değildir, isteğe bağlı yapılır. Konut sigortası yasal zorunluluk değildir fakat, konutun korunması için hayati derecede önemlidir. Konutlarda oluşabilecek olası risklerin yarattığı maddi zararları ev sahipleri yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalabilir. Konut sigortası ile bu zararları ödenen teminatlara göre sigorta şirketi ödemektedir.
Konut sigortası fiyatları ve prim, konut veya konuttaki eşyalara gelebilecek maddi zararlardan daha uygun olmaktadır.
Konut Sigortası Hangi Teminatları Kapsar?
Konut sigortasıyla ilgili her şey öğrenildikten sonra konut sigortası neleri kapsar, sorusu akıllara gelmektedir. Konut sigortası poliçe primleri, deprem risk bölgelerine ve konutun bulunduğu lokasyona göre farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra bina kat sayısı ve yapı tarzı, binanın bulunduğu kat konut sigortası priminde değişiklik yaratır. Bina sigorta ettirilirse bina içerisinde bulunan tüm sabit tesisatlar konut sigortası kapsamında yer almaktadır. Bina içindeki eşyalar da sigortaya dahil edilebilir.