Muafiyetli Kasko Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Araç & Sürüş26.11.2024 20:11:00

Muafiyetli kasko ne demek?’ sorusuna kısaca bir yanıt vermek gerekirse; "kazalarda zararın belli bir kısmının doğrudan sizin tarafınızdan üstlenilmesi" şeklinde bir açıklama yapmak mümkündür. Bu tanımın detaylarını, muafiyetli kargonun özelliklerini, avantajlarını ve dezavantajlarını yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Muafiyetli Kasko Nedir?

Bu soru, bilhassa kasko seçenekleri arasından uygun fiyata ürün aramakta olan araç sahiplerinin en çok merak ettiği sorular arasında yer almaktadır. Muafiyetli araç kasko, poliçenin hazırlanması aşamasında sigortalıyla sigorta şirketinin anlaşıp kararlaştırılan muafiyet oranı üzerinden poliçeye uygulanmakta olan indirim seçeneğidir. Kasko poliçesinde sigortalı, zararın belli bir kısmını üstlenir ve kazada oluşacak hasar maliyetini sigorta şirketiyle paylaşır.

Muafiyetli Kasko Özellikleri

Sigorta şirketince muafiyetli kasko poliçesinde zararın ödemesi gerçekleştirilirken, prosedürlere göre muafiyet oranının düşülmesinden sonra belirli bir miktarı alınmaktadır. Belirlenmekte olan muafiyet oranının ise sigortalı tarafından ödenmesi söz konusu olmaktadır. İki tarafça ödemenin alınması durumu, bilinen kasko uygulamalarına göre en önem taşıyan farklılık olarak değerlendirilmektedir. Çünkü eğer arabada hasar oluşursa, muafiyetsiz kasko sisteminde zararın tümü sigorta şirketi tarafından ödenir. Bu farklılıktan ötürü muafiyetsiz kasko ürünleri daha pahalı olmaktadır. Muafiyetli kasko poliçeleri ise görece indirimli fiyatlara yaptırılmaktadır. Çoğunlukla kaskonun fiyatlarının araç sahiplerinin bütçesini aşması durumunda bu ürün tercih edilmektedir. Diğer yandan bu tip kasko ürünlerinde tenzili muafiyet uygulaması söz konusu olmaktadır. Bu uygulamada, sigorta bedeli %1, %2 gibi belli bir oranda ise kişinin poliçe üzerinden muaf tutulması gerekmektedir. Aracın zarar durumu ortaya çıkarsa belli bir maliyet ödenmesi söz konusu olmaktadır.

Muafiyetli kaskoda hasarın sigorta poliçesi üzerinden ne kadara karşılık geldiği büyük önem arz etmektedir. Örnek vermek gerekirse poliçe üzerinde belirlenmiş fiyat %2 ise; bir zarar oluşması durumunda bedelin %2’sini geçmemiş hasar, sigortalı tarafından ödenmektedir. %2’den fazlasını ise kasko sigortası size ödemek zorundadır. Sigortalıyla şirket karşılıklı olarak anlaştıktan sonra verilen oranın kesinlikle poliçeye işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca belirli bir bedel üstünden muafiyet uygulaması da bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse bu tip kaskoda poliçede 1000 TL'lik bir limit belirlenmişse, hasarın bedelinde ödemeyi sigortalı yapmaktadır. Hasar 1000 TL'nin altındaysa bedel sigortalı tarafından ödenmektedir. Eğer hasar limitin üzerindeyse bu durumda hasar, kasko sigortası tarafından karşılanmaktadır.

Muafiyetli Kasko Avantaj ve Dezavantajları

Muafiyetli kaskonun en büyük avantajı, muafiyetsiz kasko poliçesine göre daha düşük fiyatlar sunmasıdır. Dolayısıyla böyle bir sigortayla, çok daha düşük fiyatlar karşılığında kasko sahibi olabilirsiniz. Aracınızın kaskosu yoksa, herhangi bir kaza söz konusu olunca büyük ya da küçük tüm zararı siz ödemek zorunda kalırsınız. Maddi zararın yüksek maliyetlerde olması durumunda ciddi bir bütçe ayırmak durumunda kalabilirsiniz. Muafiyetli kasko ile daha düşük maliyetli kazalarda, zarar sizin tarafınızdan ödense de büyük zarar durumunda bütçenizin güven altında olması söz konusudur.

Muafiyet oranı artarsa poliçenin fiyatı düşebilmektedir. Öte yandan muafiyetli araç kasko ile prosedürlerle çok uğraşmak zorunda kalmazsınız. Bu tip kasko ürünlerinde hasar düşük maliyetli olursa sizin için esneklik tanınmaktadır. Dolayısıyla tüm işlemleri yapmak yerine istediğiniz bir yerde araç tamiri yapabilirsiniz. Düşük hasarlı kazalarda büyük olasılıkla kaskonuz bozulmamaktadır. Muafiyet oranının üstünde bir kaza geçirilmemişse hasarsızlık indiriminden, herhangi bir kayba uğramadan yararlanabilirsiniz.

Küçük hasar senaryolarında kasko sigortasının ödeme yapmaması, muafiyetli kaskonun dezavantajı olarak değerlendirilmektedir. Şehir trafiğinde sıklıkla araç kullanıyorsanız, olası küçük hasarlarda sürekli siz ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz.

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2024

Devamını Oku