Sigorta Hasar Dosyası Sorgulamak
Gündelik yaşamda sıkça karşılaşılan ve çeşitli hasarlara yol açabilen durumlardan biri trafik kazalarıdır. Sürücüler, hayati tehlikenin ortadan kalktığına emin olduktan sonra araçlarındaki zararı tespit etmeye çalışırlar. Araç sürücüleri, maddi hasara sebep olan trafik kazalarında sigorta şirketlerine başvurarak oluşan hasarı tazmin etme yoluna giderler. Meydana gelen kaza sonrası ilk yapılması gerekenler arasında ise hasar ihbarı yapmak ve hasar dosyası oluşturmak yer alır.
Zararın giderilmesi amacıyla sigorta şirketlerine yapılan başvuruların titizlikle yönetilmesi gerekir. Kaza anında ve sonrasında neler yapılacağını bilmek, sigorta poliçesi sahiplerine hem zaman kazandırır hem de taleplerin olumlu sonuçlanma ihtimalini artırır. Siz de sigorta hasar dosyası nedir, nasıl oluşturulur ve hasar dosyası sorgulama nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.
Sigorta Hasar Dosyası Nedir ve Neden Önemlidir?
Sigorta hasar dosyası, sigorta kapsamına giren bir olay sonrasında, poliçe satın aldığınız sigorta şirketinden tazminat alabilmeniz için hazırlanan dosyadır. Hasar dosyası içerisinde; uğradığınız zararın boyutunu gösteren kanıtlar, tutanaklar, kişisel bilgilerinizi gösteren belgeler ve sigorta poliçeniz ile ilgili evraklar bulunur. Peki sigorta hasar dosyası neden önemlidir? Sigorta hasar dosyası, sigorta şirketine ilettiğiniz tazminat talebinizin doğru şekilde değerlendirilebilmesi için önemlidir. Hasar dosyasının prosedürlere uygun şekilde hazırlanması, talebinizin olumlu dönüş almasına katkı sunar.
Sigorta hasar dosyası oluşturulmadan önce olayın meydana geldiği ilk anda sigorta şirketine hasar ihbarının net olarak yapılması gerekir. Hasar anında ihbarda bulunurken ihtiyaç duyacağınız bilgiler ise şu şekildedir:
• Kişisel bilgiler
• Hasarın nedeni
• Aracın durumu
• Tutanak bilgileri
Yukarıda sayılan bilgiler dikkate alınarak olayın meydana geldiği zamandan itibaren 5 iş günü içerisinde hasar ihbarında bulunulmalıdır. İhbardan sonra yetkili sigorta şirketi tarafından hasar dosyası oluşturulur. İhtiyaç duyulan tüm bilgi ve belgeler, hasar dosyasına eksiksiz şekilde eklenmelidir. Maddi zarar durumunda sigorta hasar dosyasında bulunması gereken belgeler ise şu şekildedir:
• Kaza zaptı ya da tespit tutanağı
• Kaza zaptı veya tespit tutanağı olmaması hâlinde bir beyan yazısı
• Varsa resmi makamlar tarafından tutulan sürücülere ait alkol raporu
• Varsa detaylı hasar fotoğrafları
• Sürücülerin ehliyet fotokopileri
• Sürücülerin ruhsat fotokopileri
• Mağdur durumdaki araç sürücüsünün banka hesap bilgileri
• Sigorta poliçelerini gösteren belgeler
Adı geçen tüm belgeler, hasar dosyasına eklendikten sonra hasar dosya numarası oluşturulur. Bu numarayı kaydetmeniz önem arz eder. Böylece verilen hasar dosya numarası ile dilediğiniz zaman bilgilerinize kolayca ulaşabilir, tüm işlemlerinizde bu numarayı kullanabilirsiniz. Hasar dosyanız sonuçlanana kadar dosya sorgulamalarını, hasar dosya numarası ile aşağıda ayrıntılarına yer verilen şekillerde gerçekleştirebilirsiniz.
E-Devlet ve Sigorta Şirketi Üzerinden Hasar Dosyası Sorgulama
Sigorta şirketleri, kaza sonrası taraflarına iletilen tespit tutanaklarını Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne gönderir ve hasar dosyasını hazırlar. Tespit tutanaklarının teslim edilmesini takip eden 3 iş günü içerisinde sigorta şirketleri tarafından araç sürücülerinin kusur oranları belirlenir. Bu oranlar, sürücülerin sigorta şirketinden tazminat almasında önemli bir kriter olarak değerlendirilir. Dolayısıyla kusur oranlarında mutabakata varılması gerekir. Böylece yapılan tüm incelemelerin ardından dosya tamamlanır. Diğer yandan sigorta şirketlerinin hasar dosyasını belirli süreler içerisinde sonuçlandırmaları ve sorumlu kişilere bildirmeleri gerekir. Ancak bu bildirim öncesinde hazırlanan hasar dosyasının hangi aşamada olduğu veya nasıl sonuçlandığı, tüm detayları ile kolay bir şekilde öğrenilebilir.
Hasar sorgulama işlemleri için farklı yollar kullanılabilir. Bunlardan ilki e-Devlet üzerinden yapılan sorgulamalardır. Bunun için ilk olarak e-Devlet üzerinden kimlik bilgileri ile giriş yapılır. Ardından “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” sayfasına gidilir. Burada ilgili alana araç plakası girilir ve aracın sigorta poliçeleri tüm ayrıntıları ile görüntülenebilir. Aynı sayfada yapılacak detaylı incelemede ise aracın hasar kaydına ulaşılabilir. Bu bilgiler dikkatlice kontrol edilmelidir.
Hasar dosyasını sorgulamak için kullanılan diğer yöntem ise sigorta şirketi üzerinden yapılan sorgulamalardır. Poliçenizi Bereket Sigorta’dan yaptırdıysanız hasar dosyanızın son durumu için web sitesi hasar dosyası sorgulama ekranından yararlanabilirsiniz. Sigortalı, dosya açıldıktan sonra ki süreçleri anlık takip edebilir ve evrak yükleyebilir. Diğer yandan Google Play ya da App Store üzerinden Bereket Mobil uygulaması indirilerek ilgili ekranda poliçe numarası ve hasar dosyası numarası ile giriş yapılarak dosya sorgulama işlemi hızlıca tamamlanabilir. Böylece dosya durumu ile ilgili tüm bilgilere her an ve tek noktadan zahmetsizce ulaşılabilir.
Hasar Dosyası Sürecini Hızlandırmak İçin İpuçları
Hasar dosyası süreci, bazı durumlarda yorucu bir hâl alabilir. Süreç, gereğinden fazla uzayabilir veya tazminat taleplerinin sonuçlanması gecikebilir. Genel olarak sigorta şirketleri, sürücüler tarafından hazırlanan belgeleri teslim aldıktan sonra en geç 15 gün içerisinde incelemelerini yapar ve tazminat talebinin sonucunu ilgili kişilere bildirir. Hasar dosya süreci hızlı ilerletildiğinde sigorta şirketinin geri bildirimi de benzer şekilde çabuk olur. Bu sebeple hasar dosya sürecini hızlandırmak için aşağıdaki ipuçlarını dikkate almak, istenmeyen zaman kayıplarının önüne geçilmesinde faydalı olabilir:
• Hasar İhbarını Zamanında Yapmak: Hasar dosyası oluşturma sürecinde ilk dikkat edilmesi gereken husus, hasar ihbarının tam zamanında yapılmasıdır. Hasar meydana getiren olay sonrası sigorta şirketine ne kadar çabuk ihbarda bulunulursa şirket tarafından hasar dosyanın işleme alınması da o kadar erken olur. Böylece ihbar sürecinde fazla vakit kaybedilmez. Belgeler hızlı bir şekilde sigorta şirketine ulaştırılır. Ancak süreci hızlandırırken hasar anında sigorta şirketine durumu net bir şekilde aktarmak ve önemli detayları atlamamak gerekir.
• Tam ve Doğru Belgeler Sunmak: Hasar dosyası sürecini hızlandırmak için ikinci önemli nokta da hasar dosyası hazırlanırken belgelerin tam olduğuna emin olmaktır. Dosyaya eksik veya hatalı belge eklenmesi durumunda sigorta şirketi bu belgeleri yeniden talep etmek durumunda kalabilir. Örneğin olay yerinde tutanağın hatalı tutulması, hasarı net şekilde ortaya koyan fotoğrafların dosyaya eklenmemesi, tarih ve yer gibi önemli ayrıntıların yanlış verilmesi, sürecin hızlı şekilde başlatılmasına engel olabilir. Bu duruma ek olarak sigorta şirketi tarafından tazminat taleplerinin reddedilmesi sonucu ile karşı karşıya kalınabilir.
• Sigorta Şirketi ile İletişimde Kalmak: Sigorta şirketinin, hasar dosyasını teslim aldığında ilk olarak yapacağı iş dosyaya eklenen belgeleri kontrol etmektir. Ardından eksper görevlendirilerek meydana gelen hasarın boyutları ortaya konulur. Bu işlemler zamana yayılarak titizlikle yapılır. Dolayısıyla hasar dosyası hazırlandıktan sonra süreci yakından ve düzenli takip etmek, bu aşamalarda ortaya çıkabilecek sorunları erken fark etmenizi sağlar. Böylece daha fazla vakit kaybetmeden sorunlara yönelik çözüm yolları arayabilir, dosyanızın kapanma süresini hızlandırabilirsiniz.
Siz de hasar meydana getiren bir durumla karşı karşıya kaldığınızda 7 gün 24 saat 444 27 58 numaralı Bereket Çağrı Merkezi’ni arayarak hasar ihbarında bulunabilirsiniz. Diğer yandan, dilerseniz Bereket Sigorta’nın web sitesi üzerinden
hasar ihbar formunu doldurabilirsiniz. Hasar sonrası aracınız çalışmadığında ya da güvenli sürüşe engel bir durum oluşturduğunda ise çekici hizmetinden faydalanmak için çağrı merkezini arayabilir veya
anlaşmalı servislerimize Bereket Sigorta web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak:
https://www.bereket.com.tr/hasar-aninda
https://www.sbm.org.tr/tr/ktt-sorgulama-ve-itiraz
https://www.tahanci.av.tr/kaza-yaptim-ne-yapmaliyim/#trafik-kazasi-yaptim-sigortam-ne-zaman-oder