Ekonomik değişimler, ülkelerin yönetim politikaları, global ölçekli olaylar vize alma süreçlerine etki edebilir. Fakat vize almak için doğru yöntemleri izlerseniz bu süreç çok daha kolay şekilde çözüme ulaşır. Vize almak için belgelerin doğru ve eksiksiz olması, mülakatın iyi geçmesi bazen yeterli gelmeyebilir. Birçok insanın vize almak konusunda tereddüt yaşama sebebi de budur. Peki vize nasıl alınır, başvuru sırasında nelere dikkat edilir?
Vize Nedir ve Neden Gereklidir?
Vize, ülkeler arasında seyahat edilmek istendiği sırada kişiden istenen bir izin evrakıdır. Bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek isteyen insanlar ülkeler arasındaki anlaşmalara göre vize almak zorundadır. Bazı ülkeler arasında yapılan anlaşmalar vizesiz seyahati mümkün kılar.
Bir ülkeye girişte vize isteniyorsa o ülkenin konsolosluğuna gerekli belgeler ile müracaat edilir ve sonuç beklenir. Vize için istenen belgeler, mülakat gerekliliği ve vize süresi ise ülkeye göre değişebilir. Başvurular incelenir, uygun bulunmayanlar reddedilir.
Ülkeye göre vize başvurusu konsolosluk, havalimanı, aracı kurumlar, temsilcilikler, sınır kapılarında yapılabilir. Seyahat, turizm, eğitim, çalışma, spor gibi birçok farklı amaçla yapılan vizelerin türüne göre başvuru yeri, evrakları, prosedürleri değişir.
Vize almak ülkelerin güvenliği sağlamak için uyguladığı bir yöntemdir. Kaçak olarak ülkeye girişlerin engellenmesi, ülkeye girenlerin takibinin yapılması için bu izin belgeleri düzenlenir. Vize sayesinde giriş yaptığınız ülke sizin seyahat etme amacınızı, kalacağınız yeri, planlarınızı, kimlik bilgilerinizi detaylı olarak öğrenir. Olası bir tehdit ya da ihtiyaç durumunda bu bilgiler kullanılır.
Vize Nasıl Alınır? Adım Adım Rehber
Vize başvuru süreci zorlayıcı görünse de adım adım ilerlediğiniz zaman sandığınızdan daha kolaydır. Seyahat ya da farklı bir amaçla vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız sırasıyla şunları yapabilirsiniz:
Vize başvuru belgeleri, mülakatlar ve her ülkenin aradığı ziyaretçi profili farklı olabilir. Kimi ülkeler bankada belli bir miktar paranız olduğunu kanıtlamanızı isterken kimi ülkeler aşı yaptırmanızı isteyebilir. Uçak bileti, konaklanacak tesis bilgisi gibi farklı talepler de vize başvurusunda istenebilir. Bazı ülkeler başvurusu sonrası sizi mülakata çağırabilir ya da başvuruya niyet mektubu eklediğinizde şansınız artabilir. Her ülke ve vize kendi içinde değişmekle birlikte süreç yukarıda anlatıldığı gibi devam eder.
Vize Nereden Alınır? Konsolosluklar ve Başvuru Merkezleri
Seyahat planınız için vize başvurusu yapmak istiyorsanız gitmek istediğiniz ülkenin dış temsilciliğinin vize şartları ve yöntemlerine göre işlem yapmalısınız. Ülkelerin dış temsilcilikleri başkonsolosluk ve konsolosluk organizasyonlarıdır. Fahri konsolosluklardan vize almanıza imkan tanıyan ülkeler de vardır. Vize başvurusu genellikle büyükelçiliklerin konsolosluk bölümlerinde de yapılır. Ülkelere göre başvuru noktaları değiştiği için gitmek istediğiniz ülkenin resmi web sitesine bakmanız gerekir. Bazı ülkelerde online başvuru yöntemiyle de evrak kabul edilir.
Türkiye’deki bazı konsoloslukların adresleri ve başvuru yöntemleri şunlardır:
Birçok ülke işlemleri hızlandırabilmek için online başvuru imkanı tanıyarak süreci hızlandırır. İDATA gibi Almanya ve İtalya vizesinde hizmet veren seyahat acenteleri de vardır. Bu seyahat acenteleri aracılığıyla başvuru yaparak evrak teslimi, mülakat aşamaları için başkonsolosluk ve konsolosluk gibi dış temsilciliklere gidebilirsiniz. Online başvuru sonrası size temsilcilikle görüşme için bir tarih ve saat bildirimi yapılır. Tarih ve saat geldiğinde orada bulunmazsanız vize alırken süreç aksayacağı için olası bir randevu değişikliği için önceden konuşmanızda fayda var.
Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar
Vize başvurusu sırasında ülkelere göre istenen belgeler değişiklik gösterebilir.
Genel olarak istenen belgeler şunlardır:
Ülkelere göre vize başvurusu sırasında istenilen ek belgeler şunlardır:
Bazı ülkelerin vize başvurusunda istediği evraklara ise buradan ulaşabilirsiniz:
Vize Çeşitleri Nelerdir? Hangi Vizeyi Almalıyım?
Ülkelerin vize çeşitlerine göre istedikleri belgeler ve süreçler farklıdır. Çalışmak, okumak, tatil yapmak gibi amaçlarla alınan vizelerin hepsi birbirinden farklıdır. Bu nedenle vize çeşitleri ve özelliklerinden kısaca bahsedilirse:
Bazı ülkelerde farklı vize çeşitleri de bulunabilir. Örneğin Amerika vize çeşitleri arasında din görevlisi vizesi gibi farklı seçenekler bulunur. Aynı şekilde İngiltere vize çeşitleri arasında çalışmak isteyen kişilerin yetenek ve statülerine göre Tier vizeleri kategorilere ayrılır.
Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır? Online Randevu Rehberi
Vize başvurusu yapmak istiyorsanız birçok kanaldan randevu oluşturabilirsiniz. Randevu sonucunda size görüşme için bir gün ve saat verilmesi zorunludur. Vize başvurusu için randevu alabileceğiniz yerler şunlardır:
Vize evrakları ve istenilen belgelerle birlikte randevu zamanı size bildirilen kurumda olmanız önemlidir. Birçok ülkenin ilk vize başvuruları online olarak şu platformlardan yapılır:
Turizm ve iş amaçlı seyahatler için bireysel ve en fazla 300 kişiye kadar internetten vize başvurusu yapılabilir. e-Vize Online Önbaşvuru sisteminden nasıl başvuru yapılır?
Vize Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir? Süreci Adım Adım Takip Edin
Vize başvurusunun tamamlanmasından sonra bir süre beklenmesi gerekir. Bekleme süreleri ülkelere göre bir haftadan birkaç aya uzayabilir. Vize başvurusu sırasında size verilen takip kodu ile başvurunun güncel durumunu takip etmeniz mümkündür. Başvuru yapılan kurumun internet sitesi, konsolosluk, e-vize uygulaması gibi farklı kanallardan başvuru sonucunu izleyebilirsiniz. Bazı ülkelerin başvuru takip sistemleri şunlardır:
Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar? 2024 Güncel Fiyatlar
Vize türüne ve şekline göre ödenmesi gereken ücretler değişiklik gösterir. Birçok ülkeye gitmek için alınan vize genellikle Schengen’dir. Schengen vize ücreti ülkelerin ortak kararı ile belirlenir ve aracı kurumlara da ekstra ücretler ödenmesi gerekir. Bedeller vize türüne, kalış süresine, kur farkına göre ücretler değişiklik gösterir.
Online vize başvurusu yapılabilen ülkelerde vize ücreti kredi ve banka kartı ile ödenebilir. Ülkeye göre tutar hesabınızda TL olsa bile dolar ya da Euro cinsinden kura göre çekilir. Vizenin onaylanmaması durumunda ödenen ücretler sigortalı değilse kurum tarafından ödenmez. Aracı kurumlarla sigortalı vize başvurusu yaptıysanız ücreti geri alma ihtimaliniz vardır.
Schengen vizesi 2024 güncel tutarları ise:
Vize ücreti haricinde ödenen ekstra masraflar:
Yurt dışına çıkış sırasında gereken seyahat sigortası en az 300.000 Euro değerinde olmalıdır. Sigorta ücretlerini öğrenmek için siz de Bereket Sigorta seyahat sağlık sigortası teklifi alabilirsiniz.
Kaynaklar: