Vize Başvurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Kılavuz

Yaşam19.12.2024 13:29:52

Ekonomik değişimler, ülkelerin yönetim politikaları, global ölçekli olaylar vize alma süreçlerine etki edebilir. Fakat vize almak için doğru yöntemleri izlerseniz bu süreç çok daha kolay şekilde çözüme ulaşır. Vize almak için belgelerin doğru ve eksiksiz olması, mülakatın iyi geçmesi bazen yeterli gelmeyebilir. Birçok insanın vize almak konusunda tereddüt yaşama sebebi de budur. Peki vize nasıl alınır, başvuru sırasında nelere dikkat edilir?

Seyahat sırasında onaylanan bir pasaport

Vize Nedir ve Neden Gereklidir?

Vize, ülkeler arasında seyahat edilmek istendiği sırada kişiden istenen bir izin evrakıdır. Bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek isteyen insanlar ülkeler arasındaki anlaşmalara göre vize almak zorundadır. Bazı ülkeler arasında yapılan anlaşmalar vizesiz seyahati mümkün kılar.

Bir ülkeye girişte vize isteniyorsa o ülkenin konsolosluğuna gerekli belgeler ile müracaat edilir ve sonuç beklenir. Vize için istenen belgeler, mülakat gerekliliği ve vize süresi ise ülkeye göre değişebilir. Başvurular incelenir, uygun bulunmayanlar reddedilir.

Ülkeye göre vize başvurusu konsolosluk, havalimanı, aracı kurumlar, temsilcilikler, sınır kapılarında yapılabilir. Seyahat, turizm, eğitim, çalışma, spor gibi birçok farklı amaçla yapılan vizelerin türüne göre başvuru yeri, evrakları, prosedürleri değişir. 

Vize almak ülkelerin güvenliği sağlamak için uyguladığı bir yöntemdir. Kaçak olarak ülkeye girişlerin engellenmesi, ülkeye girenlerin takibinin yapılması için bu izin belgeleri düzenlenir. Vize sayesinde giriş yaptığınız ülke sizin seyahat etme amacınızı, kalacağınız yeri, planlarınızı, kimlik bilgilerinizi detaylı olarak öğrenir. Olası bir tehdit ya da ihtiyaç durumunda bu bilgiler kullanılır. 

Vize Nasıl Alınır? Adım Adım Rehber

Vize başvuru süreci zorlayıcı görünse de adım adım ilerlediğiniz zaman sandığınızdan daha kolaydır. Seyahat ya da farklı bir amaçla vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız sırasıyla şunları yapabilirsiniz:

Vize başvuru formu  

  • İlk olarak hangi ülkeye gitmek istiyorsanız başvurmak istediğiniz vize türünün prosedürlerini araştırmalısınız.
  • Ülkenin vize türü için istediği evrakların listesini ve açıklamalarını detaylı olarak incelemelisiniz.
  • Evrakları hazırladıktan sonra ülkenin dış temsilciliğinin sitesinden başvuru yöntemlerine göz atmalısınız.
  • Temsilciliğin online, fiziksel, posta gibi sunduğu farklı başvuru seçeneklerinden size uygun olana karar verebilirsiniz.
  • Hazırladığınız evrakları ve vize başvuru formunu seçtiğiniz yöntemle temsilciliğe iletebilirsiniz.
  • Belgeleriniz ve başvurunuz onay alırsa sonuçları kontrol ederek vizenizin gününü inceleyebilirsiniz.
  • Başvurunuz olumlu sonuçlansa bile ülkede kalınacak gün sayısında değişiklik olabileceği için planı buna göre yapmanız önemlidir.
  • Vize başvurunuz reddedilirse size neden ülkeye girmenize izin verilmediğine dair bir bildirim alırsınız. Bu bildirimdeki sorunlar ortadan kalktığında tekrar vizeye başvurmayı deneyebilirsiniz. 
  • Vize reddi aldıktan sonra tekrar başvuru yapmadan önce en az 5-6 ay geçmesini beklemeli ve durumun değiştiğini resmi belgelerle kanıtlamalısınız.

Vize başvuru belgeleri, mülakatlar ve her ülkenin aradığı ziyaretçi profili farklı olabilir. Kimi ülkeler bankada belli bir miktar paranız olduğunu kanıtlamanızı isterken kimi ülkeler aşı yaptırmanızı isteyebilir. Uçak bileti, konaklanacak tesis bilgisi gibi farklı talepler de vize başvurusunda istenebilir. Bazı ülkeler başvurusu sonrası sizi mülakata çağırabilir ya da başvuruya niyet mektubu eklediğinizde şansınız artabilir. Her ülke ve vize kendi içinde değişmekle birlikte süreç yukarıda anlatıldığı gibi devam eder.

Vize Nereden Alınır? Konsolosluklar ve Başvuru Merkezleri

Seyahat planınız için vize başvurusu yapmak istiyorsanız gitmek istediğiniz ülkenin dış temsilciliğinin vize şartları ve yöntemlerine göre işlem yapmalısınız. Ülkelerin dış temsilcilikleri başkonsolosluk ve konsolosluk organizasyonlarıdır. Fahri konsolosluklardan vize almanıza imkan tanıyan ülkeler de vardır. Vize başvurusu genellikle büyükelçiliklerin konsolosluk bölümlerinde de yapılır. Ülkelere göre başvuru noktaları değiştiği için gitmek istediğiniz ülkenin resmi web sitesine bakmanız gerekir. Bazı ülkelerde online başvuru yöntemiyle de evrak kabul edilir.

Türkiye’deki bazı konsoloslukların adresleri ve başvuru yöntemleri şunlardır:

  • Amerika Vize Başvurusu: ABD Ankara Büyükelçiliği, ABD İstanbul Başkonsolosluğu, ABD Adana Konsolosluğu ile Amerika için vize başvuru yapılabilir.
  • İngiltere Vize Başvurusu: İngiltere vize başvurusu online olarak yapılır. Bölgesel temsilcilikler İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Gaziantep, Adana ise evrak teslimi noktasında devreye girer. Son aşamada İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu başvuruları değerlendirerek sonuçlandırır. 
  • Almanya Vize Başvurusu: Almanya Başkonsolosluğu tarafından yetki verilen konsolosluk ve turizm acentesi İDATA aracılığıyla ilk başvuru yapılabilir. Bazı şehirler için Almanya Büyükelçiliği’ne başvuru yapılması gerekir. İlk başvuru sonrası İstanbul Başkonsolosluğu, Ankara Büyükelçiliği ve İzmir Konsolosluğu’nda kalan işlemler tamamlanır. 

Birçok ülke işlemleri hızlandırabilmek için online başvuru imkanı tanıyarak süreci hızlandırır. İDATA gibi Almanya ve İtalya vizesinde hizmet veren seyahat acenteleri de vardır. Bu seyahat acenteleri aracılığıyla başvuru yaparak evrak teslimi, mülakat aşamaları için başkonsolosluk ve konsolosluk gibi dış temsilciliklere gidebilirsiniz. Online başvuru sonrası size temsilcilikle görüşme için bir tarih ve saat bildirimi yapılır. Tarih ve saat geldiğinde orada bulunmazsanız vize alırken süreç aksayacağı için olası bir randevu değişikliği için önceden konuşmanızda fayda var.

Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar

Vize başvurusu sırasında ülkelere göre istenen belgeler değişiklik gösterebilir.

Genel olarak istenen belgeler şunlardır:

  • Vize Başvuru Formu Örneği ve Niyet Mektubu: Online olarak ulaşabileceğiniz bu formda ülkeye giriş yapmak isteme niyetinizi ve kimlik bilgilerinizi doldurabilirsiniz. 
  • Pasaport: Vize için başvurduğunuz seyahat aralığında geçerli olmaya devam edecek bir pasaport türüne sahip olmalısınız.
  • İkamet Belgesi: E-devlet aracılığı ile resmi olarak adresinizi gösteren belgenin çıktısını alabilirsiniz. 
  • Biyometrik Fotoğraf: Ülkenin standartlarına uygun olarak son 6 ay içinde çekilmiş, yüzünüzü net gösteren 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf başvuru sırasında istenir. 12 yaş altındaki çocuklar için fotoğraf son 3 ay içinde çekilmiş olmalıdır.
  • Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: Aile bilgilerinin yer aldığı nüfus kayıt örneğini e-devlet portalı ve Nüfus Müdürlüklerinden temin edebilirsiniz. 
  • Meslek Belgesi: MYK ve benzeri yetkili kuruluşlardan meslek durum belgesi alabilir ya da maaş bordrosu ile başvuru yapabilirsiniz. 
  • Gelir Belgesi: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar e-bordro uygulamasından, özel sektörde çalışanlar işyerinden gelir belgesi talep edebilir. 
  • Evlilik Cüzdanı: Evliyseniz bunu belgeleyen evlilik cüzdanını da başvuru sırasında göstermeniz istenebilir. 
  • Sağlık Sigortası: Seyahat sağlık sigortası vize başvuruları sırasında istenen bir belgedir. Yurtdışında yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarına karşı önlem olarak zorunlu olmayan ülkelerde de önlem için tercih edebilirsiniz. 

Ülkelere göre vize başvurusu sırasında istenilen ek belgeler şunlardır:

  • Davet Mektubu: Ülkede yaşayan bir yakınınız varsa davet mektubu talep ederek vize alma sürecinde şansınızı artırabilirsiniz. 
  • Banka Hesap Dökümü: Son 15 güne ait ıslak imza, kaşe, imza sirküsü bulunan banka hesap bilgileri talep edilir. 
  • Rezervasyonlar: Gidiş-dönüş uçak, tren, otobüs, feribot bilet rezervasyonları ve konaklanacak otel rezervasyonları da başvuru sırasında istenebilir. Otel rezervasyon bilgileri mail ile gönderildiyse e-kaşeli olarak otel tarafından onaylanmalıdır. 
  • Ehliyet: Araba ile seyahat yapılacaksa aracın ruhsatı, ruhsata eklenen seyahat planı, ehliyet gibi belgelerin bulundurulması gerekir. 
  • Diğer Belgeler: Tur, okul gezisi, balayı, fuar, sempozyum gibi amaçlarla seyahat yapılıyorsa biletler, nikah belgeleri, makbuzlar gibi resmi belgeler vize başvurusunda istenir. 

Bazı ülkelerin vize başvurusunda istediği evraklara ise buradan ulaşabilirsiniz:

Vize Çeşitleri Nelerdir? Hangi Vizeyi Almalıyım?

Ülkelerin vize çeşitlerine göre istedikleri belgeler ve süreçler farklıdır. Çalışmak, okumak, tatil yapmak gibi amaçlarla alınan vizelerin hepsi birbirinden farklıdır. Bu nedenle vize çeşitleri ve özelliklerinden kısaca bahsedilirse:

 Vize başvuru formu ve harç ödenmesi

  • Turistik Vize: Kısa süreli seyahatler sırasında sadece turistik amaçlı ülkeye giriş yapılması için alınan izindir. 
  • Resmi Görev Vizesi: Kamu veya özel sektörde çalışan kişilerin yurtdışına belli sürelerde gitmesine, yaşamasına olanak tanıyan izin türüdür.
  • Çalışma Vizesi: İzin alınan ülkede resmi olarak bir işe girip çalışılmasına izin verilir. Başka bir vize ile ülke içinde resmi olarak çalışmak mümkün değildir. 
  • Öğrenci Vizesi: Eğitimini yurtdışında sürdürmek isteyenlerin kabul aldıkları eğitim kurumu aracılığı ile belgeleri hazırladığı vize şeklidir. Öğrenci vizesi sahiplerinin ülkede çalışmasına izin veren ülkeler vardır.
  • Transit Vize: Uçak, otobüs, araba, gemi gibi farklı araçlarla seyahat edenlerin ülkeden sadece geçiş yapması gerekiyorsa transit vize alması istenir. 
  • Kapıda Vize: Vize istemeyen ya da kapıda vize alınmasına olanak tanıyan ülkelere giriş sırasında sınırda resmi belgeler hazırlanarak giriş izni alınabilir. 

Bazı ülkelerde farklı vize çeşitleri de bulunabilir. Örneğin Amerika vize çeşitleri arasında din görevlisi vizesi gibi farklı seçenekler bulunur. Aynı şekilde İngiltere vize çeşitleri arasında çalışmak isteyen kişilerin yetenek ve statülerine göre Tier vizeleri kategorilere ayrılır. 

Vize Başvuru Randevusu Nasıl Alınır? Online Randevu Rehberi

Vize başvurusu yapmak istiyorsanız birçok kanaldan randevu oluşturabilirsiniz. Randevu sonucunda size görüşme için bir gün ve saat verilmesi zorunludur. Vize başvurusu için randevu alabileceğiniz yerler şunlardır:

  • Konsolosluk
  • Başkonsolosluk
  • Fahri konsolosluk
  • Sınır kapısı
  • Havalimanı
  • Aracı kurumlar
  • Çağrı merkezleri
  • E-vize sistemi

Vize evrakları ve istenilen belgelerle birlikte randevu zamanı size bildirilen kurumda olmanız önemlidir. Birçok ülkenin ilk vize başvuruları online olarak şu platformlardan yapılır:

Turizm ve iş amaçlı seyahatler için bireysel ve en fazla 300 kişiye kadar internetten vize başvurusu yapılabilir. e-Vize Online Önbaşvuru sisteminden nasıl başvuru yapılır?

  • Anasayfa > Başvur butonundan uyruk seçerek her birey için e-vize alınabilir.
  • Başvur adımından sonra sizden istenen tüm bilgileri girerek vize isteyebilirsiniz. 
  • Vize harcı ABD doları olarak kredi ve banka kartı ile ödendikten sonra başvuru tamamlanır.
  • Dijital olarak e-posta yolu ile size iletilen belgeyi vize olarak kullanabilirsiniz. 

Vize Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir? Süreci Adım Adım Takip Edin

Vize başvurusunun tamamlanmasından sonra bir süre beklenmesi gerekir. Bekleme süreleri ülkelere göre bir haftadan birkaç aya uzayabilir. Vize başvurusu sırasında size verilen takip kodu ile başvurunun güncel durumunu takip etmeniz mümkündür. Başvuru yapılan kurumun internet sitesi, konsolosluk, e-vize uygulaması gibi farklı kanallardan başvuru sonucunu izleyebilirsiniz. Bazı ülkelerin başvuru takip sistemleri şunlardır:

Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar? 2024 Güncel Fiyatlar

Vize türüne ve şekline göre ödenmesi gereken ücretler değişiklik gösterir. Birçok ülkeye gitmek için alınan vize genellikle Schengen’dir. Schengen vize ücreti ülkelerin ortak kararı ile belirlenir ve aracı kurumlara da ekstra ücretler ödenmesi gerekir. Bedeller vize türüne, kalış süresine, kur farkına göre ücretler değişiklik gösterir.

 Schengen vize ücretlerinin başvuru sırasında ödenmesi

Online vize başvurusu yapılabilen ülkelerde vize ücreti kredi ve banka kartı ile ödenebilir. Ülkeye göre tutar hesabınızda TL olsa bile dolar ya da Euro cinsinden kura göre çekilir. Vizenin onaylanmaması durumunda ödenen ücretler sigortalı değilse kurum tarafından ödenmez. Aracı kurumlarla sigortalı vize başvurusu yaptıysanız ücreti geri alma ihtimaliniz vardır.

Schengen vizesi 2024 güncel tutarları ise:

  • 90 güne kadar turistik C tipi vize 90 Euro
  • 90 günden fazla D tipi vize 116 Euro
  • Havalimanı transit A tipi vize 90 Euro
  • 6-12 yaş arası çocuk vizesi 45 Euro
  • Kolaylaştırılmış vize 35 Euro 

Vize ücreti haricinde ödenen ekstra masraflar:

  • Almanya vize ücretine ek olarak SMS bilgilendirme, kargo, çıktı, biyometrik fotoğraf gibi ek hizmetlerde iDATA hizmet bedeli nakit olarak TL cinsinden tahsil edilir. 
  • İngiltere ziyaretçi vize ücretleri 6 aylık 155 dolardan başlar 2491 dolara kadar farklı değerlerde sunulur. Ek hizmetler aracı kurumun fiyat politikasına göre değişir. 

Yurt dışına çıkış sırasında gereken seyahat sigortası en az 300.000 Euro değerinde olmalıdır. Sigorta ücretlerini öğrenmek için siz de Bereket Sigorta seyahat sağlık sigortası teklifi alabilirsiniz. 

Kaynaklar:

  1. https://saltvisa.com.tr/ingiltere/vize-ucreti/#i%CC%87ngiltere-vize-ba%C5%9Fvuru-%C3%BCcreti-2024-g%C3%BCncel-i%CC%87ngiltere-vize-har%C3%A7-%C3%BCcretleri
  2. https://www.idata.com.tr/de/tr/p/uecretlendirme-de
  3. https://www.idata.com.tr/ita/tr/news/vize-uecretlerinde-degisiklik-11-haziran-2024 
  4. https://www.vfsglobal.com/italy/turkey/visa-fees-at-glance.html 
  5. https://www.schengenvisas.com/tr/schengen-transit-vize/ 
  6. https://mzv.gov.cz/jnp/en/information_for_aliens/visa_fee_schedule/index.html 


En çok Okunan Haberler

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2024

Devamını Oku