D Vitamini Nedir? Neden İhtiyaç Duyulur?

Yaşam26.04.2023 09:25:52

 

D Vitamini Nedir? Neden İhtiyaç Duyulur?

D vitamini, hem yetişkinlerin hem de çocukların sağlığı için gereken önemli vitaminler arasında yer almaktadır. D vitamini eksikliği olan bir yetişkinde ya da çocukta çok sayıda farklı sağlık problemleri meydana gelmektedir. Bundan ötürü, D vitamini seviyesinin vücutta yeterli düzeyde olması çok önemlidir.

D Vitamini Nedir?

D vitamininin D2 ve D3 gibi iki ayrı çeşidi bulunmaktadır. D vitamini nedir, sorusuna cevap olarak şunlar sıralanabilir: D vitmini tıp diline göre kalsiferol olarak anılan yağ içerisinde çözünme özelliği gösteren vitamin çeşitleri arasında yer almaktadır. Ayrıca karaciğer ve yağ dokularda depolanabilme özelliği bulunmaktadır. Güneş ve gıdalardan alınan D vitamini, karaciğerde ve böbreklerde kimyasal olarak değişerek çok etkili olmaktadır.

D Vitaminine Neden İhtiyaç Duyulur?

Vücut sağlığı için kalsiyum almak ve bu sayede kemik gelişimini destekte bulunmak çok önemlidir. D vitami eksikliği çocuklarda raşitizm denen bir kemik hastalığına neden olmaktadır. Ayrıca bu vitaminin eksikliği çocuklarda kemiklerin çok çabuk ve kolayca kırılabilmesine neden olmaktadır. Yetişkinlerde bu vitaminin eksikliğinin uzun zaman sürmesi "osteamalasi" denilen ciddi bir kemik hastalığına yol açmaktadır. Bütün bunlara ek olarak D vitamini, çok önemli olan başka vücut fonksiyonları için de gerekmektedir.

D vitamini eksikliği vücuttaki bütün sistemi etkilemekte ve çok farklı hastalıklara sebep olmaktadır. Kapalı ofislerde çalışılması, açık havada yeterli aktivite yapılmaması, yetersiz beslenme nedeniyle bu eksiklik artmaktadır. Bu vitaminin eksikliği her yaş grubunda bazı problemlere yol açmaktadır.

Bu sağlık problemleri, çeşitli semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Kişi kendini izlemeli ve gereken tedbirleri almalıdır. D vitamininin eksikliği sizde şu belirtileri gösterebilir:

  • Vücutta ağrıları yaşayabilirsiniz,
  • Gün içerisinde çok fazla yorgunluk hissedebilirsiniz,
  • Yürürken denge sıkıntısı yaşayabilirsiniz,
  • Kemik ağrıları çekebilirsiniz,
  • Kuvvet kaybına uğrayabilirsiniz,
  • Saçlarınız dökülebilir,
  • Baş ağrıları çekebilirsiniz,
  • Depresif belirtiler ortaya çıkabilir,
  • Ruhsal durumunuz değişkenlik gösterebilir,
  • Uyku problemleri yaşayabilirsiniz,
  • Eklem ve parmak ağrısı yaşayabilirsiniz,
  • Göz altında morluklar görülebilir,
  • Yoğun şekilde terleyebilirsiniz,
  • Kilo vermekte zorlanabilirsiniz,
  • Devamlı üşüdüğünüzü hissedebilirsiniz.

D vitamininin eksikliği kanserden diyabete, yüksek tansiyondan depresyona, romatizmadan kalp ağrılarına kadar çok sayıda hastalığa neden olabilmektedir. D vitamini vücutta yetersizse bu durum, kemiklerin yoğunluğunu olumsuz etkilemekte ve kemik rahatsızlıklarına neden olmaktadır.

D vitamininin eksikliği çocuklar için raşitizm, yetişkinlerde kemiklerin yumuşaması gibi sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca, yaşlılık döneminde osteoporoza neden olabilmektedir. Raşitizm vakalarında, D vitamini eksikliğinden ötürü kemikler zayıflamaktadır. Bu hastalık, çocuklarda büyüme geriliği gibi tedbir alınması gereken sorunlara yol açmaktadır. Ayrıca göğüs kemiklerinde eğrilik, bacak ve ellerde kalınlaşmaya neden olabilmektedir.

Kemik erimesinden dolayı kemik ağrıları olmakta ve bu ağrılar vücudun her bölümünde hissedilmektedir. Bunların önüne geçebilmek için dengeli beslenmek gerekmektedir.

Kısacası; D vitamini eksikliği, şeker ve kalp hastalıklarından kansere kadar çok çeşitli ciddi problemlere yol açmaktadır.

D Vitamini Nasıl Alınır?

D vitamini, özellikle güneşten alınabilmektedir. Bu nedenle, güneşli günlerde açık havada olmak gerekmektedir. Ama çok sıcak yaz günlerinde, güneş altında çok durmak başka hastalıklara neden olmaktadır. Bundan ötürü, güneş altında çok fazla kalmamak gerekmektedir. D vitamini nelerde var, sorusuna yanıt olarak şunlar sıralanabilir:

  • Yağlı balık türlerinde bolca D vitamini bulunmaktadır (somon, uskumru vb.).
  • Süt, süt ürünlerinde ve yumurtada bu vitamin yeterli düzeydedir.
  • Portakal suyunda D vitamini vardır.
  • Tavuk ciğerinde, balık yağında, tahıl ürünlerinde, yoncada ve maydanozda D vitamini olduğu bilinmektedir.

Ayrıca doktor tavsiyesiyle vitamin takviyeleri yapılabilmektedir. Doktorlar, hastalarda bu vitaminin eksiklik olması durumunda kişiye özel tedavi uygulamaktadır. Kandaki vitaminlerin seviyesini tahlille ölçebilirsiniz. D vitamini takviyeleri ağızdan alınıyorsa düşük seviyede eksikliğiniz var demektir. Ama doktor, kalçadan iğneyle almanızı tavsiye ediyorsa bu durum, D vitamininin vücudunuzdaki eksikliğinin daha fazla olduğu anlamına gelmektedir. D vitamini haplarını ya da damlasını yağ içeren yemekler ile alırsanız vitamin emilimi daha yüksek olmaktadır. 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku