Deprem Nedir ve Neden Olur?

Yaşam26.11.2024 19:34:34

Deprem, ülkemizin de sık sık maruz kaldığı doğal afetler arasında yer almaktadır. Yerkürenin sismik hareketleri sonucunda oluşan deprem, çok sayıda can ve mal kaybına yol açmakta, kimi zaman da oldukça hafif atlatılmaktadır. Konutları sağlam bölgelere ve dayanıklı malzemeler ile inşa etmek gibi çeşitli önlemler, depremde meydana gelebilecek kayıpları en aza indirmek için oldukça önemlidir. Bu tedbirlerin dışında depremde oluşabilecek kayıpları, deprem sonrasında önlemenin yollarından biri de deprem sigortası yaptırmaktır.

Deprem Nedir?

Depreme karşı gerekli önlemleri alabilmek için “Deprem nedir” sorusunun yanıtını bulmak gerekmektedir. Deprem, yerkürede gerçekleşen sismik hareketlerle oluşan ve yer kabuğu kırılmaları sonucunda meydana gelen titreşimler ve sarsıntılar olarak tanımlanabilir. Bu hareketlerin yansıması olarak da yeryüzünde çeşitli çökme, kırılma ve yıkılma gibi hasarlar meydana gelmektedir. Bu hasarlar, kimi zaman büyük can ve mal kayıplarına neden olurken, kimi zaman da hissedilmeyecek kadar hafif seviyelerde olmaktadır. Depremde yaşanabilecek kayıplar, bazen bireylerin yaşamlarını alt üst edecek düzeyde olmaktadır. Bu nedenle, Bereket Sigorta tarafından sunulan deprem sigortası ile kendinizi olası risklerden koruyabilir, mal varlığınızı güvence altına alabilirsiniz.

Deprem Nasıl Olur?

Deprem neden olur ve deprem nasıl olur, sorularının yanıtını öğrenmek için öncelikle yerkürenin fay yapısı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Yer kabuğunda gerçekleşen hareketlenme ve sıkışmalar "fay" adı verilen tabakaların kırılmasına yol açmaktadır. Fay hatları, oldukça kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle sıkışma, kırılma ya da bükülmelere sebep olan yüksek basınca maruz kaldıklarında açığa çıkan enerji ile "deprem" adı verilen doğa olayı gerçekleşmektedir. Kırılgan kaya bölgelerinin gerilmesi sonucu meydana gelen titreşim ve sarsıntı depremin en büyük sonuçlarındandır. Açığa çıkan enerji sonucunda gerçekleşen deprem olayı, yeni fay hatlarının açılmasına neden olmaktadır. Depremi oluşturan kayalardaki kırılmanın ilk başladığı nokta, "deprem odağı" şeklinde adlandırılmaktadır. Deprem odağının üstünde yer alan zemin ise "deprem merkezi" olarak ifade edilmektedir.

Deprem Doğal Afetleri Tetikler mi?

Deprem afetinin ardından genellikle, deprem erozyona neden olur mu, deprem tsunamiye neden olur mu ya da deprem heyelana neden olur mu, gibi sorular akıllara gelmektedir. Depremin diğer doğal afetleri tetiklediği, uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Deprem esnasında, meydana gelen sarsıntı ve titreşim toprağı ve okyanusu etkileyebilmektedir. Örneğin tsunami, deniz tabanının kırılmalar nedeniyle değişikliğe uğramasından dolayı meydana gelmektedir. Kısaca, tabanda gerçekleşen kırılmalar yükselmeye neden olmakta ve bu da suyun dev dalgalar oluşturmasına zemin oluşturmaktadır. Kütle çekim kuvvetinden güç alarak hareket eden dalgalar, kıyıya vurabilmektedir. Tsunami dalgaları, depremin şiddetine ve etki bölgesine bağlı olarak oldukça büyük dalgalara dönüşebilmektedir. Tsunami dalgalarının kıyıya vurma süresi arasında saatler geçmektedir. Çünkü devasa bir boyut kazanan iki dalganın arasında zaman farkı bulunmaktadır. Benzer şekilde, bu gelgitler deniz seviyesinde yükselmeye de yol açmaktadır.


En çok Okunan Haberler

DUYURU

Yeni Pay Alma Haklarını Kullanmalarına İlişkin Duyuru 2024

Devamını Oku