Depremden Korunmak için Alabileceğiniz Önlemler

Yaşam24.02.2023 14:05:46

Depremden Korunmak için Alabileceğiniz Önlemler

Doğu Anadolu, Batı Anadolu ve Kuzey Anadolu olmak üzere üç büyük fay hattına sahip olan Türkiye’de deprem riski yüksek olan çok sayıda şehir bulunmaktadır. Özellikle deprem kuşağında yaşayanların deprem anında yapılması gerekenler konusunda çok daha hassas olması gerekmektedir. Deprem öncesinde gerekli tedbirlerin alınması hem can kaybını hem de maddi kayıpları en aza indirebilmenin ön koşuludur. Deprem sırasında uyulacak kurallar hakkında bilgi sahibi olmak ve deprem sigortası yaptırmak, bu doğal afetten minimum hasarla çıkılmasını sağlamaktadır.

Deprem Öncesi Yapılması Gereken Hazırlıklar

Deprem öncesi yapılması gerekenler arasında öncelikle evlerin depreme hazırlanması gelmektedir. Depremin verdiği hasarı atlatabilmek ve can ve mal kayıplarını en aza indirebilmek için öncelikle evlerde bulunan büyük ebatlı mobilyaların sabitlenmesi gerekmektedir. Yaşanılan yerdeki tehlike arz edebilecek tüm eşyaların tespit edilip sabitlenmesi olası kazaların da önüne geçmektedir. Binadan çıkış yolunun da önceden belirlenmesi gerekmektedir. Bu güzergah üzerinde çıkışı olumsuz etkileyecek eşyaların farklı yerlere taşınması da güvenli çıkış için kolaylık sağlamaktadır. Deprem planı içinde deprem sırasında yapılmaması gerekenler hakkında bilgilenmek de olmalıdır. Önceden ev içinde durulmaması gereken yerleri belirlemek insanlara deprem anında yardımcı olmaktadır. Doğru hamleleri bilmek, tehlikeli davranışlarda bulunmamayı sağlamaktadır. Deprem sonrası yapılması gerekenler kısa bilgi halinde yazıp görünecek bir yere asmak, panik halindeyken yanlış davranmanızı önlemeye yardımcı olabilmektedir. Zorunlu deprem sigortası DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) da binaların güvencesi için mutlaka yaptırılması gereken sigortalar arasında bulunmaktadır. DASK, deprem sırasında eşyalarda ve binada meydana gelen hasarlar ve maddi kayıpları karşılamaktadır. Bereket Sigorta, geniş kapsamlı zorunlu deprem sigortası ile binanızı güvence altına almaktadır.

Deprem Çantasında Neler Bulunmalı?

Depremin verdiği hasarlardan korunmak için alınan önlemlerden biri de deprem çantası hazırlamaktır. Bu çantalar, deprem sonrasında ortaya çıkan kaos ortamında temel ihtiyaçların karşılanması amacını taşımaktadır. Çantaların mutlaka deprem anında kolay erişilebilir bir noktada bulunması gerekmektedir. Deprem çantasında bulunması gerekenler ise şöyle sıralanabilir:

      Su

      İlkyardım çantası

      Fener ve yedek piller

      El radyosu

      Enerjiyi yüksek tutacak ve uzun süre bozulmayacak yiyecekler

      İlaçlar

      Kalem ve kağıt

      Farklı hava koşullarına uygun kıyafetler

      Bir miktar nakit para

      Kimlik, tapu gibi önemli evrakların fotokopileri

      Önemli telefon numaraları

Deprem Anında ve Sonrasında Neler Yapılmalı?

Deprem sırasında alınacak önlemler, depremden en az hasarla kurtulmayı sağlamaktadır. Deprem sırasında koşmadan sakin kalmak ve deprem öncesinde yapılan plana uymak gerekmektedir. Baş ve ensenin korunması, deprem sırasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelmektedir. Bina içinde pencerelerden uzak durmak, önceden belirlenen ve sağlamlığından emin olunan büyük ebatlı eşyaların yanında yaşam üçgeni oluşturmak gerekmektedir. Deprem sırasında merdiven ve asansörü kullanmak, balkona çıkmak ise kesinlikle yapılmaması gerekenler arasında bulunmaktadır. Sarsıntı geçene kadar olduğunuz yerden ayrılmamanız gerekmektedir. Depremden sonra öncelikle gaz, su ve elektrik tesisatını kapatmak ve deprem çantalarıyla birlikte hemen binadan çıkmak gerekmektedir. Panik yapmadan belirlenen açık toplanma alanlarına gidilmeli ve binalardan, köprülerden, geçitlerden mutlaka uzak durulmalıdır. İlk yardım bilgisi olanlar yaralılara yardımda bulunurken artçı sarsıntılara karşı da hazırlıklı olmalıdır.

 

 

En çok Okunan Haberler

DUYURU

Bereket Sigorta & Bereket Emeklilik ve Hayat A.Ş 2023 Yılı Genel Kurul İlanı

Devamını Oku